Τοκετός: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε εκείνη την ώρα

Καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, υπάρχουν μερικά βασικά λάθη που πρέπει να αποφύγετε για να βοηθήσετε τόσο τον εαυτό σας και όσο το μωρό σας.

Τοκετός: 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε εκείνη την ώρα
Bigstock

Ο τοκετός είναι μια συναρπαστική αλλά και απαιτητική εμπειρία. Πολλές γυναίκες προετοιμάζονται εντατικά για αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να υπάρξουν λεπτομέρειες που μπορεί να διαφύγουν της προσοχής τους. Υπάρχουν, όμως, κάποιες συμπεριφορές που καλό είναι να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του τοκετού για να κάνετε την εμπειρία πιο άνετη.

1. Μην πάτε στο νοσοκομείο πολύ σύντομα

Είναι φυσικό να νιώθετε ανυπομονησία όταν ξεκινούν οι πρώτοι πόνοι του τοκετού, όμως το να φτάσετε στο νοσοκομείο πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε περιττή αναμονή και άγχος .

Οι αρχικές συσπάσεις μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες πριν ο τοκετός εισέλθει στη φάση που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν να μείνετε στο σπίτι μέχρι οι συσπάσεις να γίνουν συχνές και έντονες.

Εάν ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα, θα μπορέσετε να φτάσετε στο νοσοκομείο την κατάλληλη στιγμή, μειώνοντας τις πιθανότητες επιπλέον ιατρικής παρακολούθησης.

Μαμά που γέννησες με καισαρική, σε βλέπω, σε ακούω, σε νιώθω

Beauty Pregnant Woman

Μαμά γέννησε στο σπίτι και οι κόρες της ήταν παρούσες

2. Μην κρατάτε την αναπνοή σας

Μπορεί να νομίζετε πως η αναπνοή έρχεται φυσικά κατά τη διάρκεια του τοκετού και δεν πρέπει να είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεστε. Αναπνέετε και εκπνέετε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, οπότε τι να παραπάνω έχετε να σκεφτείτε, σωστά;

Ορισμένες μαμάδες νιώθουν φόβο και άγχος κατά τη διάρκεια του τοκετού, με αποτέλεσμα να αναπνέουν πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη , μούδιασμα , μυρμήγκιασμα των χεριών, των ποδιών ή/και του προσώπου, ακόμη και λιποθυμία.

Η σωστή αναπνοή είναι η λεγόμενη κοιλιακή ή αλλιώς διαφραγματική, καθώς ενισχύει την χαλάρωση, την ανακούφιση από το στρες και οξυγονώνει βαθιά τον εγκεφάλο, ενισχύοντας το διάφραγμα.

Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσετε ότι δεν κρατάτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Το οξυγόνο σας δίνει οξυγόνο και στο μωρό σας. Αν κρατάτε την αναπνοή σας, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού μπορεί να αρχίσει να πέφτει κατακόρυφα, γεγονός που θα προκαλέσει πανικό .

Οι μεγάλες και βαθιές αναπνοές είναι ό,τι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Η σωστή αναπνοή βοηθά να διαχειριστείτε το στρες και παρέχει την καλύτερη οξυγόνωση και για τους δυο. Προετοιμάζει το διάφραγμά σας να ετοιμαστεί για να σπρώξετε το μωρό έξω.

3. Μην κοιτάτε το ρολόι

Αν έχετε αποφασίσει να γεννήσετε φυσιολογικά, μπορεί να είστε τόσο συγκεντρωμένη στην αναπνοή και στην χαλάρωση των μυών σας και να μη δίνετε σημασία στο ρολόι, το οποίο είναι πολύ θετικό! Αν όμως, έχετε αποφασίσει να κάνετε επισκληρίδιο , μπορεί να αναρωτιέστε γιατί τα πράγματα αργούν τόσο πολύ και το να κοιτάτε το ρολόι δεν βοηθάει.

Αν έχουν περάσει μόνο λίγα λεπτά και νομίζατε ότι ήταν μια ώρα ή και περισσότερο, μπορεί να εκνευριστείτε. Γι' αυτό μην κοιτάτε το ρολόι. Το μωρό σας είναι στο δρόμο...

Οι πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι δύσκολες

Εγκυμοσύνη: Πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα οι κοντές γυναίκες δείχνουν οι έρευνες

4. Μην αγνοείτε τα σημάδια που δίνει το σώμα σας

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το σώμα σας θα σας δίνει συνεχώς σημάδια σχετικά με το πώς προχωρά η διαδικασία. Είναι σημαντικό να μην τα αγνοείτε. Εάν νιώθετε υπερβολικό πόνο, ενόχληση ή ανάγκη να αλλάξετε θέση, μην διστάσετε να το επικοινωνήσετε με την μαία ή τη γιατρό.

Ο τοκετός δεν είναι μία εμπειρία τόσο ξεχωριστή και διαφορετική για κάθε γυναίκα. Ακούγοντας το σώμα σας, μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την εμπειρία και να νιώσετε πιο ασφαλής.

5. Μην αγχώνεστε υπερβολικά για τον έλεγχο της διαδικασίας

Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία που, παρά τον προγραμματισμό και τις προετοιμασίες, μπορεί να έχει απρόβλεπτες στιγμές. Αν προσπαθήσετε να έχετε απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή, μπορεί να αυξήσετε το άγχος χωρίς λόγο.

Είναι φυσιολογικό να θέλετε να είστε καλά προετοιμασμένη, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αποδεχτείτε ότι κάποια πράγματα μπορεί να μην πάνε ακριβώς όπως τα είχατε σχεδιάσει. Δείξτε ευελιξία και εμπιστοσύνη στις γιατρούς και στις μαίες που σας φροντίζουν.

Με πληροφορίες από: baby-chick.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved