Επιτρέπονται τα hot dogs στην εγκυμοσύνη;

Τα hot dogs που μαγειρεύονται σε σωστή θερμοκρασία και σερβίρονται ζεστά μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό σνακ.

Μαργαρίτα Νικολάου
Επιτρέπονται τα hot dogs στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν λιγούρες για hot dog κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να ανησυχούν για το αν είναι ασφαλές να τo καταναλώσουν. Δεδομένου ότι τα τρόφιμα που καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την υγεία του εμβρύου, θα πρέπει να γνωρίζετε μερικά πράγματα για τα hot dogs και την ασφάλεια σερβιρίσματος.

Επιτρέπονται τα λουκάνικα στην εγκυμοσύνη;

Το hot dog είναι ένα δημοφιλές junk food. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα κομμένο ζεστό ψωμάκι στη μέση και ένα λουκάνικο Φρανκφούρτης βρασμένο ή ψημένο. Μερικές φορές συνοδεύεται από μια σαλάτα λάχανο-καρότο και δεν λείπουν ποτέ οι σάλτσες όπως η μουστάρδα και η κέτσαπ.

Δεδομένου ότι τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του μωρού. Επιπλέον, εάν το λουκάνικο δεν είναι καλά μαγειρεμένο, μπορεί να εκθέσει εσάς και το μωρό σας σε επιβλαβείς παθογόνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες και λοιμώξεις.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το εάν είναι ασφαλές να καταναλώνετε χοτ ντογκ ενώ είστε έγκυος, τις πιθανές παρενέργειές τους και τις υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Το CDC προειδοποιεί τις έγκυες: Αποφύγετε τα αλλαντικά και τα delicatessen τυριά

Τα υλικά που χρειάζεται για να φτιάξει κανείς hot dog

Όπως αναφέραμε το hot dog είναι ένα σνακ που μπορεί γρήγορα να φτιάξει κανείς. Τι χρειάζεται για να τα φτιάξει;

  • ψωμάκια για χοτ ντογκ
  • λουκάνικα Φρανκφούρτης
  • κέτσαπ
  • μουστάρδα
  • καραμελωμένα κρεμμύδια ή σαλάτα λάχανο-καρότο

Μπορούν να φάνε οι έγκυες χοτ ντογκ;

Αν αναρωτιέστε, «Μπορώ να φάω χοτ-ντογκ ενώ είμαι έγκυος;» είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία σας και στην υγεία του μωρού σας. Τα χοτ ντογκ είναι ασφαλή για κατανάλωση αν μαγειρευτούν σωστά και φυσικά αν τρώγονται περιστασιακά. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχετε στα συστατικά των υλικών που χρησιμοποιείτε αν περιέχουν κάποιο συστατικό στο οποίο είστε αλλεργικοί. Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Επίσης, το μαγείρεμα σε θερμοκρασία πάνω από 75 βαθμούς Κελσίου είναι απαραίτητο για να σκοτωθούν τα επιβλαβή βακτήρια που πιθανόν να υπάρχουν.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση χοτ ντογκ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Το πρόβλημα με τα προμαγειρεμένα φαγητά όπως τα χοτ ντογκ είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι επαρκώς μαγειρεμένα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλούς κινδύνους, που κυμαίνονται από βακτηριακή μόλυνση έως χρήση συντηρητικών.

Βακτήρια: Ορισμένα βακτήρια, όπως η Listeria monocytogenes, βρίσκονται στα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά. Το βακτήριο είναι υπεύθυνο για την πρόκληση γαστρεντερικών προβλημάτων και συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, στα οποία μια γυναίκα είναι πιο επιρρεπής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αποβολής και θνησιγένειας.

Νιτρικό νάτριο: Τα συντηρητικά τροφίμων που χρησιμοποιούνται για την παράταση της διάρκειας ζωής και την ενίσχυση του χρώματος των χοτ ντογκ περιέχουν νιτρικό νάτριο και νιτρώδη νάτριο, τα οποία αυξάνουν τους κινδύνους καρκίνου του παγκρέατος και βλάβης των αιμοφόρων αγγείων. Το νάτριο αυξάνει επίσης τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων.

Ευαισθησία στα συστατικά: Ορισμένες έγκυες γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν ευαισθησία σε ορισμένα συστατικά των χοτ ντογκ, όπως τα μπαχαρικά και το τυρί. Οι τροφικές ευαισθησίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις ή σε φούσκωμα και αέρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι είναι εντάξει να τρώει μια έγκυος ένα hot dog περιστασιακά, αλλά όχι συχνά.

Λιστέρια και εγκυμοσύνη. Με ποιο τρόπο μεταδίδεται;

Προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε υπόψη ενώ τρώτε χοτ ντογκ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε πριν φάτε ένα χοτ ντογκ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένα κανονικό ψωμάκι χοτ ντογκ περιέχει σχεδόν 140 θερμίδες, 2,5 g λίπους, 28 g υδατάνθρακες, 4 g πρωτεΐνης και λιγότερο από 270 mg νατρίου. Οι υπερβολικές θερμίδες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινή αύξηση βάρους κατά την κύηση.

Το ψωμάκι του hot dog περιέχει υδατάνθρακες αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα σακχάρου και επιδεινώνοντας τα προβλήματα διαβήτη κύησης.

Αποφύγετε να τρώτε χοτ ντογκ από καντίνες. Είναι γνωστό ότι ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Δεν είναι τυχαίο που είναι γνωστά και ως «βρόμικα».

Πλύνετε τον πάγκο της κουζίνας πριν προετοιμάσετε ένα hot dog στο σπίτι. Επίσης, πλύνετε τα χέρια σας πολύ καλά πριν πριν τα ετοιμάσετε.

Hot dogs με τυρί και ζύμη πίτσας - Δοκιμάστε τα! (vid)

Είναι ασφαλές να τρώτε χοτ ντογκ στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ είστε έγκυος;

Ναι, είναι ασφαλές να τρώτε χοτ ντογκ στο φούρνο μικροκυμάτων, με την προϋπόθεση ότι τα μαγειρεύετε ή τα ξαναζεσταίνετε σε θερμοκρασία 75 βαθμών Κελσίου.

Πώς να μαγειρέψετε σωστά τα χοτ ντογκ για να αποφύγετε τη λιστερίωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η Λιστερίωση είναι µια σοβαρή λοίµωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την
κατανάλωση τροφίµων µολυσµένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes
(Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος), και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά,
στους ενήλικες µε αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και σοβαρές επιπλοκές στα
έµβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο). Η Λιστέρια η µονοκυτταρογόνος αναπτύσσεται στις συνθήκες εντός του ψυγείου (5- 10οC) επιµολύνοντας τα µαγειρεµένα τρόφιµα όταν αυτά έρχονται σε επαφή µε νωπά µολυσµένα τρόφιµα και καταστρέφεται εύκολα µε το µαγείρεµα (στους 75οC το βακτήριο καταστρέφεται). Μην αφήνετε τα χοτ ντογκ να κρυώσουν καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω μόλυνσης.

Φαγητό για πάρτι: Mini hotdogs

πηγή: momjunction.com

DPG Network
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved