Διαλειμματική νηστεία στην εγκυμοσύνη - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Bigstock

 Η διαλειμματική νηστεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για τη μητέρα και το έμβρυο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως η διαλειμματική νηστεία είναι μία περιοριστική διατροφή. Αν και δεν είναι συγκρίσιμη με τις συμβατικές υποθερμιδικές δίαιτες , καταλήγει να είναι εξαιρετικά περιοριστική σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές απαιτήσεις είναι αυξημένες. Δεν είναι απαραίτητο μόνο να καλύπτονται οι ενεργειακές απαιτήσεις της μαμάς, αλλά και εκείνες του αναπτυσσόμενου εμβρύου. Για το λόγο αυτό, μία υποθερμιδική δίαιτα θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη του μωρού.

Το fasting μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη

Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού των γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική έλλειψη . Αν και η μη κάλυψη των απαιτήσεων είναι επιβλαβής σε κάθε περίπτωση, οι επιπτώσεις είναι χειρότερες κατά την περίοδο της κύησης.

Η ανεπαρκής πρόσληψη ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εμβρύου, καθιστώντας το πιο πιθανό να αναπτύξει ασθένειες μεσοπρόθεσμα. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε καθημερινή βάση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης αυτισμού και άλλων νευρολογικών ασθενειών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Molecular Sciences.

Αυγά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Οι βασικοί κίνδυνοι της διαλειμματικής νηστείας στην εγκυμοσύνη

1. Χαμηλό βάρος γέννησης

Σχετίζεται με την ανεπαρκή πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη ζωτικών οργάνων.

2. Νοητική εξασθένιση

Οι διατροφικοί περιορισμοί κατά την περίοδο της κύησης μεταβάλουν την ορμονική ισορροπία, επηρεάζοντας αρνητικά την γνωστική-νοητική λειτουργία του εγκεφάλου και δημιουργώντας άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη νευρολογική λειτουργία.

7 tips για μια εύκολη φθινοπωρινή εγκυμοσύνη

Διαλειμματική νηστεία και διαβήτης κύησης

Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον διαβήτη τύπου 1 όσο και τον διαβήτη τύπου 2. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι μπορεί να είναι χρήσιμη στην περίπτωση των εγκύων που νοσούν με διαβήτη κύησης . Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα ή την ασφάλειά της.

Συνεπώς, είναι καλύτερο να ακολουθείτε μια διατροφή με λίγους υδατάνθρακες, σύνθετα σάκχαρα και περισσότερες φυτικές ίνες. Καλό είναι επίσης να περιορίσετε τα τρανς λιπαρά οξέα και κάθε είδους υπερ-επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα, δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση φρέσκων προϊόντων.

Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα εξασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αποτρέποντας το έμβρυο να παρουσιάσει μεταβολές στην κατάσταση της υγείας του.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved