Έρευνα: H φωνή σας διαμορφώνει τον εγκέφαλο του μωρού κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη

Bigstock

Η φωνή της μαμάς δεν είναι μόνο καθησυχαστική, αλλά καταλυτική για την ανάπτυξη του μωρού.

Πολλές μέλλουσες μαμάδες λατρεύουν να συνομιλούν με το αναπτυσσόμενο μωράκι τους. Του λένε για το πώς ήταν η μέρα τους, πώς αισθάνονται και πόσο ανυπομονούν να το καλωσορίσουν στον κόσμο .

Είναι, άραγε, δυνατόν το μωρό που είναι τόσο μικρό και μέσα στη μήτρα να καταλάβει τι του λέτε; Κι όμως, μαμάδες, η φωνή σας είναι πολύ πιο μαγική - και καταλυτική- απ' ό,τι πιστεύετε! Τα ευρήματα αυτής της νέας μελέτης θα σας ξετρελάνουν.

Όταν μιλάμε για την ανάπτυξη του μωρού, πολλοί ειδικοί συνιστούν να μιλάτε στο μωρό σας. Αυτό έχει θεμελιωθεί δεδομένης της πεποίθηση ότι τέτοιες συζητήσεις βοηθούν στην ανακούφιση της μαμάς από παρενέργειες της εγκυμοσύνης της όπως ζαλάδες, εμετούς και γενικότερα κάθε είδους δυσφορία .

Η φωνή της μαμάς είναι πολύ πιο «δυνατή» πέρα από τις λέξεις.

Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικότερα τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας.

1. Το μωρό αναγνωρίζει τη φωνή σας

Ένα μωρό έλκεται από τη φωνή της μαμάς του σε σχέση με αυτές των ξένων. Είναι ένα πραγματικό γεγονός! Αυτή η σύνδεση ξεκινά ήδη από τη μήτρα, όταν το μωρό αναπτύσσει την αίσθηση της ακοής. Σε αυτό το σημείο μπορεί να αισθανθεί μόνο τους ήχους και τις δονήσεις της μαμάς του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μόλις γεννηθεί το μωρό προσπαθεί να ακούσει τη φωνή της μαμάς του σε σχέση με τις άλλες φωνές!

2. Η φωνή σας το ηρεμεί

Αυτό το επιστημονικό fact το αγαπήσαμε λίγο παραπάνω καθώς η φωνή της μαμάς ηρεμεί το μωρό σε στρεσογόνες καταστάσεις! Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης - της ορμόνης που προκαλεί το δέσιμο.

Ένα μωρό χωρίς άγχος είναι εκείνο του οποίου ο εγκέφαλος αναπτύσσεται γρηγορότερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρόλος της φωνής σας στο να το κρατάτε ευτυχισμένο όσο είναι στη μήτρα δεν μπορεί να υπερτιμηθεί.

3. Η φωνή σας βοηθά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων σίτισης

Η μελέτη επιβεβαίωσε, επίσης, ότι η φωνή σας είναι αυτή που βοηθά στην οικοδόμηση των δεξιοτήτων του. Η ερευνητική ομάδα έπαιξε μια ηχογράφηση της φωνής μιας μαμάς καθώς το μωρό ροφούσε την πιπίλα του και μαντέψτε, υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στις δεξιότητες σίτισης.

4. Η φωνή σας ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου του

Σας έχουμε κάνει να αναρωτιέστε ότι εάν η φωνή σας λειτουργεί το ίδιο καλά και στα μεγαλύτερα παιδιά όσο στα νεογέννητα και τα νήπια ;

Όταν έγινε ένα πείραμα για να ελεγχθεί αν το σώμα και ο εγκέφαλος των μεγαλύτερων παιδιών εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στη φωνή της μητέρας τους, τα αποτελέσματα ήταν θετικά! Διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που επιλέγουν τη φωνή - αυτές που εμπλέκονται στην αναγνώριση και την επεξεργασία της ομιλίας - παρήγαγαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στο άκουσμα της φωνής της μαμάς τους.

Δεν είναι super cute αυτό;

5. Η φωνή σας ενισχύει τις κοινωνικές, συναισθηματικές και οπτικές δεξιότητες του μωρού

Τέλος, δεν είναι μόνο οι δεξιότητες ομιλίας του παιδιού που ενισχύονται από τη φωνή σας. Όταν το μωρό ακούει τη φωνή σας, ενεργοποιεί ένα ευρύ φάσμα εγκεφαλικών δομών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ρυθμίζουν τα συναισθήματα και εκείνων που επεξεργάζονται τις οπτικές πληροφορίες.

Αυτό το μοτίβο εγκεφαλικής δραστηριότητας είναι παρόμοιο με τη μοναδικότητα ενός δακτυλικού αποτυπώματος δεδομένου ότι η φωνή της μαμάς παράγει συγκεκριμένα δραστηριότητα στον εγκέφαλο του παιδιού της. Αυτή η μοναδική σύνδεση σχετίζεται άμεσα και με τις ικανότητες κοινωνικής επικοινωνίας του παιδιού! Όσο περισσότερο ακούει τη φωνή σας, τόσο πιθανότερο είναι να μπορεί να επικοινωνεί καλύτερα καθώς μεγαλώνει.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη με στόχο να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα και να κατανοήσει αν συνεχίζονται και στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Ωστόσο, αυτό που έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας είναι ότι όλοι μας κουβαλάμε τις φωνές της μαμάς μας στο κεφάλι μας.

Έχουμε ένα μοναδικό μοτίβο στον εγκέφαλο που «ανήκει» αποκλειστικά στις μαμάδες μας και σε εμάς.

Προχωρήστε λοιπόν, μαμάδες και μέλλουσες μαμάδες μιλήστε στα μικρά σας!

Πηγή: parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved