Λιγούρες για αλμυρά στην εγκυμοσύνη - Τι δείχνουν μελέτες
Γιατί οι έγκυες προτιμούν περισσότερο τα αλμυρά;
Γνωρίζατε ότι υπάρχει επιστημονικός λόγος που πολλές γυναίκες επιθυμούν αλμυρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους;
Ερευνητές στην Πορτογαλία ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον λόγο που πολλές γυναίκες όταν είναι έγκυες έχουν επιθυμία για αλμυρά φαγητά.
Εγκυμοσύνη: Πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνει η έγκυος;
Μελέτησαν λοιπόν μύγες ( ναι, μύγες) και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά διαφωτιστικά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Δρ Carlos Ribeiro οι μύγες όχι μόνο λαχταρούν την ίδια ποσότητα αλατιού με τους ανθρώπους αλλά και ότι υψηλότερα επίπεδα αλατιού σήμαιναν μεγαλύτερη παραγωγή απογόνων.
Προφανώς, ο γυναικείος εγκέφαλος γνωρίζει ότι το σώμα χρειάζεται να παράγει περισσότερο αλάτι για να παράγει περισσότερα ωάρια. Οπότε η επιθυμία για αλμυρό αυξάνεται.
Με άλλα λόγια, η εξήγηση για τη λαχτάρα για αλάτι είναι ότι μπορεί να επιτρέψει περισσότερη παραγωγή ωαρίων.
Διατροφή στην εγκυμοσύνη: Για ποιους λόγους μια εγκυμονούσα πρέπει να ελαττώσει το αλάτι;
Αυξημένη ανάγκη για νάτριο
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που δικαιολογούν ως ένα βαθμό την επιθυμία των εγκύων για αλμυρά τρόφιμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα απαιτεί περισσότερο νάτριο για να βοηθήσει στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών. Κι αυτή η αυξημένη ανάγκη για νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε έντονη επιθυμία για κάτι αλμυρό.
Ακόμα ένας λόγος, σύμφωνα με το Allo Health, είναι ότι οι φυσικοί μηχανισμοί δίψας και πείνας του σώματος μπορεί να μπερδευτούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκαλώντας λιγούρες που καθορίζονται από την ανάγκη του σώματος για κάτι οικείο ή ανακουφιστικό.
Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν τις εγκύους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με την κατανάλωση αλμυρών.
Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και φούσκωμα λόγω παρακράτησης υγρών. Επιπλέον, αυξάνεται η συχνοουρία με κίνδυνο αφυδάτωσης εάν δεν λαμβάνουν οι έγκυες αρκετά υγρά.
Πόσο αλάτι να καταναλώνετε στη εγκυμοσύνη
Οι ανάγκες της εγκύου σε αλάτι δεν φαίνεται να διαφέρουν ουσιαστικά από τις ανάγκες της μη εγκύου. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα νατρίου συνιστάται να μην υπερβαίνει τα 2.300 mg. Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, η ποσότητα αυτή νατρίου αντιστοιχεί σε περίπου 6 γραμμάρια αλατιού, δηλαδή σε μία κουταλιά του γλυκού.
Επιπλέον, μια ενδιαφέρουσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε το Μάρτιο του 2017 σε σημαντικό επιστημονικό περιοδικό κατέληξε στο συμπέρασμα, πως η «ιδανική» ημερήσια πρόσληψη νατρίου κυμαίνεται μεταξύ των 3 γραμμαρίων (περίπου 7,5 γραμμάρια αλατιού) και των 5 γραμμαρίων (περίπου 12,5 γραμμάρια αλατιού). Οι συντάκτες της μελέτης αυτής μάλιστα προκρίνουν την υιοθέτηση μέτρων, που εφαρμοζόμενα σε πληθυσμό, ο οποίος λαμβάνει υπερβολικές ποσότητες νατρίου, θα μειώσουν την κατανάλωση αυτή κάτω των 5 γραμμαρίων ημερησίως.
Πόσο αλάτι κάνει να τρώει μία γυναίκα στην εγκυμοσύνη;
Γενικά, σύμφωνα και με μια περιεκτική αναφορά σχετική με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλατιού στην εγκυμοσύνη, συστήνεται οι γυναίκες, που εμφανίζουν χρόνια υπέρταση, να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού. Παράλληλα γυναίκες, που είναι παχύσαρκες – ακόμα και αν δεν εμφανίζουν υπέρταση – ενδέχεται να ωφεληθούν από το μετριασμό της κατανάλωσης αλατιού.
Φυσικά, οι συστάσεις για την ενδεδειγμένη ημερήσια πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι εξατομικευμένες και εξαρτώνται από το ιστορικό και την κλινική κατάσταση της γυναίκας.
Με πληροφορίες από το everymum.ie