Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα «υγιεινά γλυκά» στην εγκυμοσύνη - Ο απόλυτος οδηγός

Μπορείτε να φάτε «υγιεινά γλυκά» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Μαργαρίτα Νικολάου
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα «υγιεινά γλυκά» στην εγκυμοσύνη - Ο απόλυτος οδηγός
Bigstock

Για πολλές μέλλουσες μητέρες, οι λιγούρες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της εγκυμοσύνης και οι λιχουδιές συχνά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε εκδοχές των αγαπημένων σας με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη - αλλά είναι τα «υγιεινά γλυκά», όπως οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και οι σοκολάτες keto, μια καλή εναλλακτική για εσάς;

Γλυκαντικά στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή ή όχι;

Υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να επηρεάσουν τις μέλλουσες μητέρες και τα μωρά τους, ιδίως επειδή δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Εν ολίγοις: οι ειδικοί διατροφολόγοι συνιστούν να αντιμετωπίζετε τις λιχουδιές με χαμηλή ή καθόλου ζάχαρη όπως θα αντιμετωπίζατε τις αντίστοιχες με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δηλαδή, απολαύστε τες με μέτρο, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα είναι θρεπτικά μόνο και μόνο επειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Να τι πρέπει να ξέρετε πριν αρχίσετε να τσιμπολογάτε «υγιεινά γλυκά» για εννέα μήνες.

Οκτώ υγιεινά γλυκά σνακ για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης (εικόνες)

Τι είναι τα «υγιεινά γλυκά»;

Ζαχαρωτά keto, μπάρες σοκολάτας χωρίς ζάχαρη, γλειφιτζούρια με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και γενικότερα λιχουδιές με γλυκιά γεύση που ίσως να μην γνωρίζετε ότι παρέχουν λιγότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα από τα παραδοσιακά ισοδύναμά τους.

Τα brands «υγιεινών γλυκών» προωθούν τα προϊόντα τους ως λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αυξήσεις σακχάρου στο αίμα και αύξηση του σωματικού βάρους, χάρη στις χαμηλότερες θερμίδες και υδατάνθρακες που περιέχουν. Όλα αυτά ακούγονται ωραία και καλά, αλλά οι μελέτες δεν έχουν δείξει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη για την υγεία όταν οι ενήλικες αντικαθιστούν την πραγματική ζάχαρη με γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων.

Επιπλέον, «οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες συχνά αποκλείονται από τις έρευνες», λέει η Nicole Avena, Ph.D. «Αυτό σημαίνει ότι ξεκινάμε αμέσως με λιγότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις».

Τι περιέχουν τα «υγιεινά γλυκά»;

Τα περισσότερα γλυκά χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας και λειτουργικές ίνες που τους επιτρέπουν να έχουν εξαιρετικά γλυκιά γεύση, διατηρώντας παράλληλα χαμηλό το συνολικό περιεχόμενο σε υδατάνθρακες και πρόσθετη ζάχαρη.

Φιλική υπενθύμιση: Αυτές οι γλυκαντικές ουσίες κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές. Τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη (Splenda) είναι τεχνητά, ενώ τα φυσικά γλυκαντικά όπως η στέβια (Truvia) προέρχονται από φυτά. Τα γλυκά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη περιέχουν επίσης συνήθως αλκοόλες ζάχαρης - ένα είδος υδατάνθρακα που προέρχεται από φρούτα και λαχανικά, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν περιέχουν πραγματική ζάχαρη ή αλκοόλη.

Χουρμάδες στην εγκυμοσύνη: Θρεπτικοί, με γλυκιά γεύση και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Είναι τα «υγιεινά γλυκά» ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι οι γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα «υγιεινά γλυκά» είναι ασφαλείς για τους ενήλικες σε ορισμένες ποσότητες. Για πόσες ακριβώς ποσότητες μιλάμε εδώ; Το πρότυπο είναι αρκετά υψηλό: ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να καταναλώσει 75 ολόκληρα πακέτα ασπαρτάμης σε μια ημέρα για να ξεπεράσει το συνιστώμενο όριο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του FDA, οι ειδικοί διατροφολόγοι, προτείνουν να περιορίσετε την κατανάλωση των γλυκαντικών ουσιών που βρίσκονται συχνά στα «υγιεινά γλυκά», είτε είστε έγκυος, είτε όχι. Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους.

Μπορεί να επηρεάσει την υγεία του παιδιού σας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ορισμένα γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη μπορούν να περάσουν τον πλακούντα. «Ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι μητέρες που καταναλώνουν πολλά τεχνητά γλυκαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν παιδιά με υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, αντίστασης στην ινσουλίνη και προδιαβήτη», λέει η Lily Nichols, R.D.N., C.D.E. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατο να συμπεράνουμε ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί κάτι τέτοιο- μπορεί απλώς να πρόκειται για μια συσχέτιση που οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Θα μπορούσε να επηρεάσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας

Έρευνες σε μη έγκυους ενήλικες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιδεινώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Πώς; Δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά ο οργανισμός μπορεί να αντιδρά στα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων - και, κατ' επέκταση, στα «υγιεινά γλυκά» - σαν να επρόκειτο για αληθινά γλυκά.

Δηλαδή, τα εξαιρετικά γλυκά τρόφιμα και ποτά περιέχουν συνήθως θερμίδες και πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία, όταν χωνεύονται, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης στο σώμα.

«Παρόλο που αυτά τα γλυκαντικά δεν έχουν θερμίδες, το σώμα λαμβάνει ένα σήμα ότι μόλις κατανάλωσε κάτι πολύ γλυκό», εξηγεί η Nichols,. «Με κάποιο τρόπο μπορεί να σταλεί το σήμα να απελευθερώσει ινσουλίνη για να μειώσει την αιχμή του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και αν δεν υπάρχει αυτή η αιχμή του σακχάρου στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης».

Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη: Πώς και πότε γίνεται;

Μπορεί να σας κάνει να επιθυμείτε περισσότερα γλυκά

Τα «υγιεινά γλυκά» μπορεί να κάνουν τις μέλλουσες μητέρες να λαχταρούν ακόμη περισσότερα γλυκά, καθώς πρόσθετα όπως η σουκραλόζη (τεχνητή γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης) μπορεί να έχουν 600 φορές πιο γλυκιά γεύση από την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη.

«Πιστεύω ότι οι γλυκές προτιμήσεις μας θα πρέπει να συντονίζονται με το επίπεδο της ζάχαρης που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον των τροφίμων», λέει η Nichols. «Με άλλα λόγια, μια φράουλα πρέπει να έχει γλυκιά γεύση». Αν οι γευστικοί σας κάλυκες συνηθίσουν σε γλυκά υψηλής συγκέντρωσης, υπάρχει πιθανότητα τα φρούτα να μην σας ικανοποιούν πλέον.

Μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Κάποια «υγιεινά γλυκά» περιέχουν επίσης συστατικά όπως ρίζα κιχωρίου, διαλυτό καλαμπόκι και ίνες ταπιόκας στα προϊόντα τους για να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτά τα συστατικά μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές, ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζετε ήδη στην εγκυμοσύνη σας.

Για παράδειγμα, η ρίζα κιχωρίου μπορεί να προκαλέσει αέρια και φούσκωμα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Η διάρροια είναι επίσης συχνή μετά την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων αλκοολών ζάχαρης, «ειδικά της μαλτιτόλης και της σορβιτόλης, οι οποίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστικές για το έντερο», λέει ο Nichols.

πηγή: babycenter.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved