Ιός ΗPV: Απαραίτητη η προφύλαξη και η έγκαιρη διάγνωση!
Μη πανικοβάλλεστε για τον HPV. Αυτό που χρειάζεται είναι γνώση, πρόληψη και σωστή θεραπεία. Ο ιός ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι το όνομα από μια ομάδα ιών που επηρεάζουν το δέρμα σας και τα υγρά που υπάρχουν στο σώμα σας, για παράδειγμα, τον τράχηλο της μήτρας, τον πρωκτό, το στόμα και το λαιμό σας. Ο HPV είναι ένας κοινός και ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός με πάνω από τα τρία τέταρτα των σεξουαλικά ενεργών γυναικών να το αποκτούν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του HPV αλλά μόνο οι 40 από αυτούς μπορεί να επηρεάσουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Από αυτούς μόνο δυο τύποι ο 16 και ο 18 ευθύνονται για το 70% των καρκίνων του τραχήλου, ο 6 και ο 11 για τα κονδυλώματα και οι άλλοι για ήπιες και μέτριες βλάβες.
Διάγνωση:
Το Τεστ Παπανικολάου είναι απαραίτητο να γίνεται καθώς αυτό μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό. Η κολποσκόπηση έρχεται δεύτερη καθώς αν βρεθεί ίχνος, θα πρέπει να γίνει ακριβής καθορισμός και εντοπισμός των κονδυλωμάτων, για την ύπαρξη ή όχι δυσπλασιών και προκαρκινικών καταστάσεων. Τρίτο και σημαντικότερο όλων έρχεται η εξέταση HPV-DNA. Μια εξέταση που με δείγμα του ασθενή δείχνει αν η εξεταζόμενη γυναίκα έχει τους επικίνδυνους γονότυπους του ιού που την καθιστούν ευάλωτη να αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου. Εάν είστε μεταξύ 18-35 ετών, δεν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, έχετε πολλούς ερωτικούς συντρόφους και καπνίζετε, τότε ανήκετε στις υποψήφιες για να προσβληθείτε από τον ιό HPV.
Πρόληψη:
1. Να κάνετε κάθε χρόνο κάνετε τεστ Παπ. Αν έχετε ήδη τον ιό τότε θα πρέπει να επαναλαμβάνετε το Παπ σας, κάθε 6 μήνες!
2. Εάν καπνίζετε, κόψτε το.
3. Να χρησιμοποιείτε ΠΑΝΤΑ προφυλακτικό στις ερωτικές επαφές σας.
4. Αν έχετε κάνει το εμβόλιο, σας καλύπτει μόνο για τους τύπους 16 και 18, όχι για τους υπόλοιπους . Έτσι ποτέ δεν ξεχνάτε τις υπόλοιπες εξετάσεις.
5. Εάν έχετε τον ιό κάντε το DNA test HPV για να δείτε αν ανήκετε στους επικίνδυνους τύπους.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δε χρειάζεται φόβος. Καθώς το 80% των γυναικών έχουν ή είχαν τον HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους. Πρόκειται για έναν αυτοάνοσο ιό και μπορεί να εξαφανιστεί έτσι όπως ήρθε. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά το γυναικολόγο σας, γιατί εάν δε γίνει σωστή διάγνωση δεν θα γίνει και σωστή θεραπεία.