Αλκοόλ και εγκυμοσύνη: Γιατί απαγορεύεται «δια ροπάλου»!
Η κατανάλωση αλκοόλ από τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την ίδια όσο και για το μωρό της.
Το αλκοόλ που καταναλώνει η γυναίκα, περνάει απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια φτάνει στο έμβρυο στην ίδια ακριβώς συγκέντρωση με αυτή της μητέρας. Παράλληλα, το νευρικό σύστημα, το συκώτι και τα νεφρά του εμβρύου δεν είναι ακόμα τόσο αναπτυγμένα ώστε να μεταβολίσουν και να αποβάλλουν το αλκοόλ και έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαταραχών. Επίσης, το αλκοόλ δυσχεραίνει εκτός των άλλων, το μεταβολισμό και την απορρόφηση πολλών σημαντικών διατροφικών παραγόντων, όπως η βιταμίνη Α, το σύμπλεγμα βιταμινών Β, η Βιταμίνη C και D, η βιταμίνη Ε, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.
Η πιο σοβαρή διαταραχή που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι το εμβρυϊκό σύνδρομο από το αλκοόλ (Fetal Alcohol Disorder). Το σύνδρομο αυτό αναφέρεται σε πολλές και διαφορετικές αναπηρίες, που προέρχονται από την κατανάλωση αλκοόλ και οι οποίες επηρεάζουν τα παιδιά με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά από αυτά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην διανοητική τους ανάπτυξη, άλλα ανωμαλίες στην ομιλία τους, ενώ άλλα δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά. Τα παιδιά αυτά μπορούν να είναι αφύσικα μικρόσωμα, με μικρά μάτια και κάθετες πτυχώσεις στο δέρμα από το άνω βλέφαρο έως τη μύτη.
Στην Αυστραλία έχει βρεθεί ότι κάθε χρόνο πάνω από 2.500 παιδιά γεννιούνται με εγκεφαλικές αναπηρίες, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ από τις μητέρες τους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης σε άλλες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι γυναίκες που κατανάλωναν αλκοόλ έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποβάλουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Για όλες αυτές τις διαταραχές, οι γιατροί συστήνουν την πλήρη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.