Οι 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης: Δείτε τις μία προς μία και προετοιμαστείτε κατάλληλα!
Μόλις μάθατε ότι είστε έγκυος και σε λίγους μήνες θα αποκτήσετε παιδάκι. Είναι λογικό να σας έχει κυριεύσει το άγχος και αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, νιώθετε ότι κολυμπάτε σε άγνωστα νερά. Προετοιμαστείτε λοιπόν κατάλληλα και δείτε τι να περιμένετε την κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.
Εβδομάδα 1η: Σε αυτή την εβδομάδα έχετε ακόμα την περίοδό σας και ενώ θεωρείται πρώτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, τυπικά ακόμα δεν είστε έγκυες. Είναι η βδομάδα που το σώμα προετοιμάζεται και ο οργανισμός αρχίζει να παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί η στιγμή που το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο καθώς τα σπερματοζωάριο μπορεί να ζουν αρκετές μέρες στο σώμα σας, μέχρι τη γονιμοποίηση. Για αυτό και η πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου θεωρείται το σημείο έναρξης των σαράντα εβδομάδων που διαρκεί η εγκυμοσύνη.
Εβδομάδα 2η: Σιγά σιγά το σώμα σας θα προετοιμάζεται για την εγκυμοσύνη και μέρα με τη μέρα θα παρατηρείτε αλλαγές, που οφείλονται στην επίδραση διάφορων ορμονών που εκκρίνονται από τις ωοθήκες και τους αδένες. Η δράση τους είναι αυτή που στηρίζει αργότερα την εγκυμοσύνη και εξασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη τους εμβρύου.
Εβδομάδα 3η: Είναι η εβδομάδα όπου έχουμε την πραγματική σύλληψη και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα! Αυτό το μήνα μπορεί να παρατηρήσετε λίγες κηλίδες αίμα, αλλά μην ανησυχήσετε! Είναι σύμπτωμα ότι όλα κυλούν φυσιολογικά και ότι η σύλληψη είναι επιτυχής.
Εβδομάδα 4η: Το μωράκι σας είναι ένα ολόκληρο χιλιοστό! Οι περισσότερες γυναίκες αντιλαμβάνονται την εγκυμοσύνη τους αυτή την εβδομάδα, όπου συνήθως έχουν καταλάβει και αν έχουν καθυστέρηση. Πλέον, η καρδιά σας θα αρχίσει να χτυπάει πιο γρήγορα, περίπου 15 παραπάνω χτύπους το λεπτό και θα αισθάνεστε πιο κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εβδομάδα 5η: Η ναυτία, η κούραση, η συχνοουρία και η ευαισθησία στο στήθος κάνουν την εμφάνισή τους. Μπορεί να λέγονται πρωινές ναυτίες αλλά μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσα στη μέρα.
Εβδομάδα 6η: Αυτήν την εβδομάδα θα ξεκινήσει να χτυπάει η καρδιά του μωρού σας! Θα νιώθετε ακόμα πιο κουρασμένη και ευέξαπτη, ενώ σιγά σιγά θα ξεκινήσετε να παίρνετε βάρος. Αν αντί να παίρνετε, χάνετε μην ανησυχήσετε! Συμβαίνει σε αρκετές γυναίκες!
Εβδομάδα 7η: Τα μάτια, το στόμα και τα ρουθούνια του μωρού σας ήδη διακρίνονται, ενώ σιγά σιγά σχηματίζονται και τα νεφρά, οι πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα. Οι ζαλάδες και η μόνιμη κούραση θα συνεχίσουν να σας βασανίζουν και ίσως νιώσετε και κάποιους πόνους χαμηλά στην κοιλιά. Είναι απόλυτα φυσιολογικό!
Εβδομάδα 8η: Πλέον το μωρό σας ζυγίζει ένα γραμμάριο και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου του είναι εμφανή. Ίσως αρχίζετε να νιώθετε έντονους πόνους στα πόδια, που μπορούν να διαρκέσουν από λίγες μέρες έως και μήνες. Φροντίστε να ξεκουράζεστε και να κρατάτε τα άκρα σας ζεστά!
Εβδομάδα 9η: Η κούραση και υπνηλία γίνονται ακόμα πιο αισθητές, ενώ οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στη μέση δεν λένε να σας αφήσουν.
Εβδομάδα 10η: Η εγκυμοσύνη σας πλέον θεωρείται πιο ασφαλής και σιγά σιγά αρχίζει να φαίνεται! Θα παρατηρήσετε ότι το σώμα σας σταδιακά αλλάζει και οι ορμόνες σας τρελαίνονται! Γίνεστε πιο ευαίσθητες και ευσυγκίνητες.
Εβδομάδα 11η: Είναι η εβδομάδα που αρχίζει να λειτουργεί ο πλακούντας και το μωράκι σας αρχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία. Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά και τα νύχια σας έχουν μυστηριωδώς δυναμώσει!
Εβδομάδα 12η: Επιτέλους οι ναυτίες και οι ζαλάδες θα σταματήσουν και πλέον ο κίνδυνος της αποβολής έχει φύγει! Το μωρό σας βγάζει μαλλιά και νύχια και είναι πλέον σε θέση να τρώει.
Εβδομάδα 13η: Η εγκυμοσύνη είναι πλέον εμφανής και τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Φροντίστε να έχετε αγοράσει ρούχα εγκυμοσύνης γιατί από εδώ και πέρα θα σας χρειαστούν!
Εβδομάδα 14η: Το μωρό σας ξεκινάει να κάνει τις πρώτες του κινήσεις, χωρίς όμως εσείς ακόμα να τις καταλαβαίνετε. Αν νιώσετε μερικά τραβήγματα χαμηλά στην κοιλιά, μην ανησυχήσετε, καθώς τα όργανά σας μετακινούνται προκειμένου να κάνουν χώρο στο μωρό.
Εβδομάδα 15η: Με το μωρό σας να μεγαλώνει στην κοιλιά σας, ο ύπνος σιγά σιγά γίνεται δύσκολη υπόθεση. Το μωρό σας πλέον ακούει κανονικά, αλλά μόνο τους ήχους μέσα στην κοιλιά!
Εβδομάδα 16η: Επιτέλους μαθαίνετε αν το μωράκι σας είναι αγοράκι ή κορτσάκι! Το μωρό κουνιέται όλο και περισσότερο και θα νιώσετε κάποια πεταρίσματα που αργότερα θα γίνουν πιο έντονα! Το στήθος και η μήτρα μεγαλώνουν και η όρεξη σας για φαγητό «ανοίγει».
Εβδομάδα 17η: Ενώ εσείς δεν καταλαβαίνετε καμία διαφορά σε σχέση με την προηγούμε εβδομάδα, τα πράγματα μέσα στην κοιλιά σας αλλάζουν κατά πολύ. Τα μάτια του μωρού σας κοιτάνε μπροστά, τα αυτιά του έχουν ήδη την τελική τους θέση και αρχίζει να σχηματίζετε η σπονδυλική του στήλη.
Εβδομάδα 18η: Η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και μπαίνετε και επίσημα στον πέμπτο μήνα της εγκυμοσύνης σας.
Εβδομάδα 19η: Το μωρό σας είναι 13 με 15 εκατοστά
και από εδώ και πέρα, θα μεγαλώνει περίπου ένα εκατοστό την εβδομάδα. Αν νιώσετε κάποια τραβήγματα χαμηλά στην κοιλιά μην ανησυχήσετε, είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Εβδομάδα 20η: Την εβδομάδα αυτή είναι καλό να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας καθώς τα ούλα σας γίνονται ευαίσθητα και η υγιεινή του στόματός σας είναι πολύ σημαντική.
Εβδομάδα 21η: Το μωρό σας πλέον μπορεί και ακούει ήχους και έξω από την κοιλιά, οπότε από εδώ και πέρα να προσέχετε τι λέτε!
Εβδομάδα 22η: Αρχίζετε να παίρνετε περισσότερο βάρος και η όρεξη σας ανοίγει περισσότερο. Δεν είναι κακό να ικανοποιείτε τις επιθυμίες σας για λιγούρες αλλά πάντα με μέτρο και προσοχή.
Εβδομάδα 23η: Το μωρό σας έχει πάρει αρκετό βάρος και πλεόν είναι σαν μινιατούρα νεογέννητου!
Εβδομάδα 24η: Είναι η εβδομάδα που ίσως παρατηρήσετε κάποιες ραγάδες λόγω της αύξησης βάρους. Οι ορμόνες στην εγκυμοσύνη κάνουν το δέρμα πιο ξηρό και μπορεί να νιώσετε έντονη φαγούρα. Επιπλέον το μωρό σας, διαμορφώνει τις γευστικές του προτιμήσεις.
Εβδομάδα 25η: Οι κράμπες στα πόδια γίνονται εντονότερες, οι πονοκέφαλοι κάποιες φορές είναι αφόρητοι και οι πόνοι στα πλευρά είναι ακόμη πιο αισθητοί.
Εβδομάδα 26η: Μπαίνετε στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και οι πόνοι στην πλάτη και τα πόδια είναι ενοχλητικοί. Ξαπλώστε και σηκώστε τα πόδια ψηλά. Σίγουρα θα σας ανακουφίσει!
Εβδομάδα 27η: Το μωρό σας πλέον κάνει αισθητή την παρουσία του και κινείται όλη την ώρα! Από εδώ και πέρα θα έχετε συχνά κράμπες και κιρσούς στα πόδια, που όμως μετά τη γέννα το πιο πιθανόν είναι να εξαφανιστούν!
Εβδομάδα 28η: Ο εγκέφαλος του μωρού σας αναπτύσσεται συνεχώς και τα φρύδια και οι βλεφαρίδες του έχουν δημιουργηθεί, δίνοντας μία ολοκληρωμένη εικόνα του προσώπου του. Μην αμελείτε από αυτήν και τις επόμενες εβδομάδες τις πιο τακτικές επισκέψεις στο γυναικολόγο σας!
Εβδομάδα 29η: Τα πόδια σας θα είναι αρκετά πρησμένα και το περπάτημα θα σας φαίνεται «βουνό». Το στήθος σας είναι ακόμα πιο πρησμένο και πιθανότατα να χρειαστείτε ακόμα μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν.
Εβδομάδα 30η: Το μωρό σας έχει πλέον την πλήρη δυνατότητα της γεύσης. Επίσης είναι η ώρα για τον τρίτο υπερηχογραφικό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι όλα κυλούν ομαλά.
Εβδομάδα 31η: Τη συγκεκριμένη εβδομάδα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική για τυχόν σημάδια προεκλαμψίας. Αν το βάρος σας αυξηθεί ξαφνικά, πρηστούν τα άκρα σας και βλέπετε θολά, επισκεφτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Εβδομάδα 32η: Το μωρό σας μπορεί πια να χρησιμοποιήσει τελείως και τις πέντε του αισθήσεις. Θα το νιώθετε να στριφογυρνάει και να κλωτσάει πολύ συχνά, ενώ οι πόνοι στην πλάτη γίνονται εντονότεροι. Προσπαθήστε να κάνετε ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν.
Εβδομάδα 33η: Είναι η περίοδος που το βάρος αυξάνεται αισθητά, πιο πολύ από κάθε άλλη φορά στην εγκυμοσύνη και οφείλεται στην ραγδαία ανάπτυξη του μωρού σας. Ίσως αντιμετωπίσετε προβλήματα δυσκοιλιότητας, οπότε πρέπει αν είστε ιδιαίτερα προσεκτική με τη διατροφή σας. Πίνετε πολλά νερά και τρώτε φαγητά πλούσια σε μαγνήσιο.
Εβδομάδα 34η: Το πιο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι οι καούρες που ξεκινάνε να σας βασανίζουν. Μην αγχώνεστε, όσο ενοχλητικές και αν είναι, είναι παροδικές. Οι προγεννητικοί έλεγχοι γίνονται συχνότεροι.
Εβδομάδα 35η: Από αυτή την εβδομάδα μέχρι και να γεννήσετε δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και οι επισκέψεις στο μπάνιο γίνονται συχνότερες. Προσπαθήστε να νιώσετε βολικά με οποιαδήποτε στάση στο κρεβάτι σας και υπομονή!
Εβδομάδα 36η: Ξεκινάνε σιγά σιγά οι συσπάσεις της μήτρας που προετοιμάζουν το σώμα για την ώρα της γέννας. Το μωρό σας θα είναι πιο ανήσυχο από ποτέ.
Εβδομάδα 37η: Ο γιατρός σας, σας παρακολουθεί στενά και σε κάθε επίσκεψη ελέγχει τη θέση του μωρού. Όσα μωρά γεννιούνται πρόωρα γεννιούνται πριν την 37η εβδομάδα.
Εβδομάδα 38η: Οι καούρες συνεχίζονται, αλλά η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Ετοιμάστε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου και να είστε έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υποδεχτείτε το μωράκι σας!
Εβδομάδα 39η: Η αλλαγή στη θέση του μωρού, θα σας επιτρέψει να αναπνεύσετε πιο εύκολα, αλλά θα δυσκολέψει περισσότερο το περπάτημά σας και τις κινήσεις σας.
Εβδομάδα 40η: Έφτασε επιτέλους η πιθανή ημερομηνία τοκετού! Απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας αρκετά νωρίτερα για όλες τις πιθανές μεθόδους τοκετού. Έχετε όμως στο μυαλό σας ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες ξεπερνούν το όριο των 40 εβδομάδων, όχι όμως και τις 42. Οι συχνές εξετάσεις στο τελευταίο μήνα, θα καθορίσουν και την ακριβή στιγμή που θα έρθει το μωρό.
Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχουν τις ζαλάδες, τις καούρες και τα προβλήματά τους, είναι όμως ταυτόχρονα και οι πιο όμορφοι μήνες που θα σας προετοιμάσουν να υποδεχτείτε το μωρό σας. Απολαύστε λοιπόν την κάθε στιγμή και όλα θα πάνε καλά!