Επισκληρίδιος αναισθησία: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε! (βίντεο)
Επισκληρίδιος αναισθησία, είναι η αναισθησία που το ένα τρίτο των γυναικών κάνει, για να ανακουφιστεί από τους πόνους της γέννας. Πολλές είναι λοιπόν οι γυναίκες που την επιλέγουν, ενώ πολλές είναι και εκείνες που φοβούνται να την κάνουν!
Είναι ιδιαίτερα συχνή στις πρωτότοκες γυναίκες και στις γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική τομή καθώς η επισκληρίδιος είναι -για εκείνες- μια μεγάλη εναλλακτική λύση από την γενική αναισθησία, επιτρέποντάς τους να δουν το μωρό τους μόλις γεννηθεί , να το κρατήσουν και να το θηλάσουν.
Παρακάτω θα βρείτε 6 από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες γύρω από το θέμα «Επισκληριδιος». Διαβάστε τες και εσείς και λύστε όλες σας τις απορίες.
1. «Τι επιπτώσεις θα έχει η επισκληρίδιος σε εμένα και το παιδί μου;»
Όταν μια επισκληρίδιος είναι σε ισχύ για περισσότερο από πέντε ώρες, η θερμοκρασία του σώματός σας μπορεί να αρχίσει να αυξάνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιακούς σας παλμού αλλά και του παλμού του μωρού σας. Όσον αφορά τις φήμες για παράλυση είναι απλά φήμες. Σήμερα η εφαρμογή της επισκληρίδιου αναισθησίας είναι υπόθεση ρουτίνας για κάθε ειδικευμένο αναισθησιολόγο και ανήκει στις πιο ασφαλείς μεθόδους, αφού η ποσότητα του αναλγητικού που χορηγείται είναι απολύτως ελεγχόμενη.
2. «Η επισκληρίδιος αναισθησία πονάει;»
Αν και μερικές γυναίκες φοβούνται τον πόνο της επισκληρίδιου περισσότερο από τον πόνο της γέννας, μόλις την κάνουν ανακουφίζονται. Η αλήθεια είναι πώς δεν θα αισθανθείτε τη βελόνα, αφού στην περιοχή θα σας έχει τοποθετηθεί πρώτα κάποιο αναισθητικό. Το μόνο που θα νιώσετε είναι να διαπερνά στην αρχή το σώμα σας κάτι σαν ηλεκτρικό ρεύμα ενώ μετά από 3-5 λεπτά οι πόνοι θα εξαφανιστούν ως δια μαγείας και τις ωδίνες θα τις βλέπετε μόνο στο μηχάνημα, αφού ούτε καν θα τις νιώθετε.
3. «Πώς γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία;»
Ο αναισθησιολόγος θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε στο πλάι σε εμβρυακή στάση ώστε η πλάτη σας να είναι κυρτωμένη. Με αυτό τον τρόπο, τα μεσοσπονδύλια διαστήματα θα «ανοίξουν» αφήνοντας στο γιατρό χώρο να τοποθετήσει με ακρίβεια τη βελόνα, η οποία θα αφήσει πίσω της έναν πολύ λεπτό καθετήρα. Προσοχή. Κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας θα πρέπει να μείνετε ακίνητη γι' αυτό και η διαδικασία σταματά αν τη στιγμή της εφαρμογής ξεκινά κάποια σύσπασή σας.
4. «Τι θα συμβεί αν κουνηθώ ή έχω συσπάσεις ενώ έχω κάνει την επισκληρίδιο;»
Σύμφωνα με τους περισσότερους γιατρούς, ποτέ και καμία γυναίκα δεν έχει κουνηθεί κατά τη διάρκεια της ένεσης καθώς όλες ακολουθούν κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού. Ακόμη και αν γίνει κάποια σύσπαση κατά τη διάρκεια, είναι ελεγχόμενη, οπότε και πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα.
5. «Πώς είναι σίγουρος ένας γιατρός για το σημείο που θα κάνει την αναισθησία προκειμένου να μην τραυματίσει κάποια νεύρα;»
Όχι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Παλαιότερα με την ραχιαία επισκληρίδιο μπορεί και να συνέβαινε κάτι τέτοιο τώρα όμως όχι. Οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν ακριβώς το που πρέπει να γίνει η επισκληρίδιος και διαρκεί μόνο ένα λεπτό μέχρι να βάλει το καθετηράκι στο σημείο.
6. «Θα μπορώ να περπατήσω μετά την επισκληρίδιο;»
Τα πόδια σας θα αρχίζουν να μουδιάζουν 3-5 λεπτά αφότου κάνετε την επισκληρίδιο. Καλό είναι τότε να μην σηκωθείτε αφού δεν θα «νιώθετε» τα πόδια σας. Μετά τη γέννα και εφόσον έχει περάσει η αναισθησία θα μπορείτε να σηκωθείτε.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς γίνεται η επισκληρίδιος αναισθησία