Η εγκυμοσύνη στα 20, στα 30, στα 40...
Ο ερχομός ενός μωρού είναι δώρο ζωής για ένα ζευγάρι και η εμπειρία της μητρότητας είναι μοναδική για κάθε γυναίκα. Πόσο διαφέρουν όμως οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης ανάλογα με την ηλικία της μέλλουσας μαμάς;
Η αλήθεια είναι ότι ο ερχομός ενός μωρού δε γνωρίζει πρέπει και κάθε ζευγάρι ξέρει πότε είναι πραγματικά έτοιμο για αυτό το βήμα. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε ηλικία που μπορεί να βρίσκεται η μέλλουσα μαμά, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο για αυτήν, όσο και για το μωρό της.
Στην ηλικία των 20 για παράδειγμα, η μέλλουσα μαμά έχει περισσότερη ενέργεια αλλά λιγότερη πείρα, εμπειρία ζωής και φυσικά οικονομική άνεση. Αντίθετα στην ηλικία των 30 και των 40 οι ρυθμοί ζωής έχουν σταθεροποιηθεί, η σύλληψη όμως ενός μωρό γίνεται πιο δύσκολα και μετά τη γέννησή του οι απαιτήσεις αυξάνονται!
Στα 20...
Η δεκαετία των 20 είναι τα πιο γόνιμα χρόνια για κάθε γυναίκα. Οι πιθανότητες σύλληψης είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες. Πλέον η ηλικία των 20 μας φαίνεται πολύ μικρή για να γίνει μία γυναίκα μαμά και οι περισσότερες γυναίκες που διανύουν αυτή τη δεκαετία της ζωής του και επιδιώκουν να κάνουν ένα μωρό είναι μετά τα 25. Η εγκυμοσύνη κυλάει πιο ομαλά και ο κίνδυνος για τυχόν ασθένειες τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό, είναι περιορισμένες. Το ποσοστό αποβολής είναι μόλις 9,5%, το πιο χαμηλό στη ζωή μιας γυναίκας.
Το πως αισθάνεται μία μέλλουσα μαμά για την εγκυμοσύνη της σε αυτήν την ηλικία. εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πως πάνε τα άλλα πράγματα στη ζωή της. Η δουλειά , η σχέση με το σύντροφό της και φυσικά το πως φαντάζεται το μέλλον της παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην ψυχολογία της. Πολλές γυναίκες όταν μένουν έγκυες σε αυτήν την ηλικία θυσιάζουν το επαγγελματικό τους μέλλον και δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσει το μετανιώνουν αργότερα στη ζωή τους.
Στα 30...
Η πενταετία των 30 με 35 είναι τα χρόνια που οι πλέον περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να φέρουν στο κόσμο ένα μωρό. Από τα 30 και μετά η σύλληψη ενός μωρού γίνεται όλο και πιο δύσκολη, σταδιακά όμως πάντα. Σε αυτές τις ηλικίες τα περιστατικά τοκετού με καισαρική τομή διπλασιάζονται, ενώ οι πιθανότητες αποβολής είναι 11,7%.
Οι γυναίκες στα 30 με 35 είναι πιο ώριμες συναισθηματικά να υποδεχτούν ένα μωρό. Έχουν διάθεση και σίγουρα οικονομικά μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Όσα εφόδια όμως, και αν έχει μία γυναίκα, ψυχολογικά και οικονομικά, ο ερχομός ενός μωρού φέρνει τα πάνω κάτω! Για παράδειγμα, πολλές μαμάδες σε αυτήν την ηλικία ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν ν ανταπεξέλθουν στη δουλειά τους μετά τη γέννηση του μωρού τους.
Στα 40...
Τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα και μέχρι να το καταλάβουμε έχουμε μεγαλώσει. Τα τελευταία χρόνια η εγκυμοσύνη στα 40 και στα 45 είναι κάτι που βλέπουμε όλο και πιο συχνά γύρω μας. Οι πιθανότητες γονιμότητας μειώνονται ακόμα περισσότερο και τα περισσότερα ζευγάρια σε αυτήν την ηλικία προσπαθούν τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τη σύλληψη με τη φυσιολογική μέθοδο ή πριν στραφούν σε άλλες μεθόδους. Η γέννα με φυσιολογικό τοκετό για τις γυναίκες σε αυτήν την ηλικία κρατάει περισσότερες ώρες αν και το 70% επιλέγει να γεννήσει με καισαρική τομή. Οι πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί με σύνδρομο Down ή άλλες χρωμοσωματικές παθήσεις είναι πλέον αυξημένες, όπως όμως επίσης και οι πιθανότητες για μια γυναίκα να γεννήσει δίδυμα! Ο κίνδυνος αποβολής αγγίζει το 8%.
Αν και σε αυτήν την ηλικία η μαμά είναι πλέον ακόμα πιο ώριμη προκειμένου να μεγαλώσει σωστά το παιδί της, η πιο συχνή ανησυχία είναι η μεγάλη διαφορά ηλικίας. Η εγκυμοσύνη σε μία τέτοια περίπτωση, απαιτεί και την συνεχή ιατρική παρακολούθηση, ιδιαίτερα αν η μαμά είναι έχει περάσει τα 45.
Όπως και να έχει η σύγχρονη τεχνολογία και η ιατρική δίνουν πλέον τη δυνατότητα σε αρκετές γυναίκες να απολαύσουν το θαύμα της μητρότητας σε ηλικίες που παλιά θεωρούνταν απαγορευμένες