Εγκυμοσύνη και Πάσχα: «Τι κάνει να φάω στο γιορτινό τραπέζι»
Η γυναίκα διανύει την καλύτερη περίοδο της ζωή της όταν είναι σε ενδιαφέρουσα. Πόσο μάλλον όταν αυτή συνδυάζεται με μεγάλες γιορτές όπως είναι π.χ τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα.
Πολλές γυναίκες λοιπόν, και ειδικά οι νέες μανούλες, οι γυναίκες που για πρώτη φορά μένουν έγκυες, είναι λογικό να έχουν αρκετές απορίες όσον αφορά τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα και συγκεκριμένα, την ημέρα που όλοι στρώνουμε το γιορτινό τραπέζι.
Συνήθως στο πασχαλινό τραπέζι υπάρχουν, τσουρέκια, κουλούρια, αβγά, μαγειρίτσα, κοκορέτσι και το παραδοσιακό κατσικάκι ή αρνάκι στη σούβλα. Κάνει όμως να φάει μια εγκυμονούσα γυναίκα κάτι από αυτά και σε ποια ποσότητα;
Η μαγειρίτσα φτιάχνεται από κατσικίσια συκωταριά και εντόσθια. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους το οποίο είναι πολύ επιβλαβές για τον οργανισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που μια έγκυος γυναίκα θα πρέπει να την αποφύγει, αφού όχι μόνο δεν είναι θρεπτική αλλά είναι και επιβαρυμένη σε θερμίδες μιας και ένα πιάτο μαγειρίτσας περιέχει 500 θερμίδες.
Το ίδιο ισχύει και για το κοκορέτσι καθώς φτιάχνεται με τα ίδια υλικά (συκωταριά και εντόσθια) και όπως και η μαγειρίτσα δεν έχει να προσφέρει τίποτε σε θρεπτικά συστατικά. Καλό θα ήταν λοιπόν μια εγκυμονούσα να αποφύγει και το κοκορέτσι καθώς το μόνο που μπορεί να της προσφέρει είναι 300 θερμίδες ανά μερίδα.
Μην απελπίζεστε όμως. Υπάρχουν ακόμη πράγματα που μπορείτε να φάτε στο γιορτινό τραπέζι. Όπως κατσικάκι, τυρί φέτα, τζατζίκι πατάτες στο φούρνο ή πατατοσαλάτα, όπως και άφθονη σαλάτα ωμή ή βραστή η οποία περιέχει πολλές φυτικές ίνες, αρκετά θρεπτικά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που κάνουν καλό τόσο σε εσάς όσο και το μωρό σας.
Αβγά μπορείτε να καταναλώσετε αλλά με μέτρο και πάντα να θυμάστε πώς τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά βρασμένα για αποφυγή σαλμονέλας.