Μηκώνιο: Μια άγνωστη λέξη, σημαντική για τον τοκετό, από τον γυναικολόγο του Mothersblog

Μενέλαος Λυγνός

Ο όρος μηκώνιο περιγράφει τα πρώτα κόπρανα του νεογνού, η σύσταση του οποίου περιλαμβάνει υλικά, που το νεογνό κατάπιε κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής.

Τα κύρια συστατικά του μηκωνίου είναι η χολή και τα εντερικά κύτταρα. Στο έντερο του εμβρύου εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πέμπτου μήνα της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για την προέλευση της λέξης αυτής. Σύμφωνα με την πρώτη ο όρος μηκώνιο αντλεί την προέλευσή του από την αρχαία ονομασία της παπαρούνας, «μήκων». Είναι καταρχήν δύσκολο να φανταστεί κανείς τι σχέση μπορεί να έχουν τα κόπρανα του νεογνού με το όμορφο λουλούδι. Από την παπαρούνα όμως παράγεται το όπιο, το οποίο στην ακατέργαστη μορφή του έχει μαύρο χρώμα σαν του μηκωνίου. Φυσικά το μηκώνιο μετά την αραίωσή του μέσα στο αμνιακό υγρό λαμβάνει πράσινο ή κίτρινο χρώμα.

Η άλλη εκδοχή της προέλευσης του όρου μηκώνιο αποδίδεται στον Αριστοτέλη. Στον μεγάλο αυτό Φιλόσοφο αποδίδεται η παρατήρηση πως η παρουσία μηκωνίου στο αμνιακό υγρό συνδέεται με τη γέννηση μωρών, τα οποία μετά τον τοκετό είναι νωθρά και κοιμούνται. Έτσι συμπέρανε πως το μηκώνιο κοιμίζει τα νεογνά, όπως και οι σπόροι της παπαρούνας και του έδωσε και το ανάλογο όνομα.

Η παρατήρηση του σπουδαίου αυτού αρχαίου ημών προγόνου ήταν απολύτως ακριβής, όπως άλλωστε και πολλές άλλες παρατηρήσεις του. Συχνά τα νεογνά, στο αμνιακό των οποίων υπάρχει μηκώνιο, φαίνονται νωθρά και παρουσιάζουν μειωμένη αντιδραστικότητα σε ερεθίσματα. Φαίνεται πως η μειωμένη αντιδραστικότητα των νεογνών αυτών σχετίζεται με πιθανή δυσχέρειά τους όσο ακόμα βρίσκονταν μέσα στη μήτρα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το μηκώνιο αποβάλλεται κατά τις πρώτες ημέρες ζωής του νεογνού, ένα έμβρυο όμως, που δυσχερεί μέσα στη μήτρα, είναι πιθανό να αποβάλλει το μηκώνιο μέσα στο αμνιακό υγρό. Επομένως, η παρουσία μηκωνίου στο αμνιακό υγρό μετά από ρήξη των υμένων κατά τη διάρκεια του τοκετού, οδηγεί στο χαρακτηρισμό του αμνιακού ως «κεχρωσμένο» και είναι είναι μάλλον ανησυχητικό σημάδι.

Το μηκώνιο εμφανίζεται συχνότερα στο αμνιακό υγρό κυήσεων, οι οποίες έχουν υπερβεί την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Σύμφωνα με τις στατιστικές, ενώ μηκώνιο ανιχνεύεται κατά μέσο όρο στο 10% επί του συνόλου των κυήσεων, σε κυήσεις, οι οποίες έχουν υπερβεί την πιθανή ημερομηνία τοκετού, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 30% ή ακόμα και στο 40%.
Σε μερικές περιπτώσεις εισρόφησης μηκωνίου από το νεογνό εμφανίζεται το λεγόμενο σύνδρομο εισρόφησης μηκωνίου. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πνευμονία και απόφραξη των αεροφόρων οδών. Τα άμεσα μέτρα πρόληψης του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν καθαρισμό δια αναρροφήσεως των αεροφόρων οδών του νεογνού αμέσως μετά τον τοκετό. Σε πολύ ακραίες, και σπάνιες, καταστάσεις, μπορεί να χρειαστεί ακόμα και διασωλήνωση του νεογνού.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η εμφάνιση μηκωνίου εντός του αμνιακού υγρού μετά τη ρήξη των υμένων, είναι συχνά σημείο δυσχέρειας του μωρού και συχνά οδηγεί στην άμεση επέμβαση από πλευράς μαιευτήρος, ο οποίος επισπεύδει τον τοκετό, ώστε το μωρό να περιέλθει το ταχύτερο δυνατό στη φροντίδα του κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού και να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές στην υγεία του.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved