Αμνιοπαρακέντηση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο περιβάλλεται από το αμνιακό υγρό, μια ουσία που μοιάζει πολύ με το νερό. Το αμνιακό υγρό περιέχει ζωντανά εμβρυϊκά κύτταρα και άλλες ουσίες, όπως α-φετοπρωτεΐνη (AFP), ουσίες που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για την υγεία της εγκύου όσο και για την υγεία του μωρού πριν από τη γέννηση.
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση ή αμνιοκέντηση;
Η αμνιοπαρακέντηση, είναι μια προγεννητική δοκιμασία στην οποία μία μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού αφαιρείται από το σάκο που περιβάλλει το έμβρυο για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. Το δείγμα του αμνιακού υγρού αφαιρείται μέσω μιας λεπτής βελόνας που εισάγεται εντός της μήτρας μέσω της κοιλιάς, υπό την καθοδήγηση του υπερήχου.
Γιατί γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Μέσω της αμνιοπαρακέντησης, γίνεται έλεγχος του καρυοτύπου του εμβρύου για διάγνωση ή αποκλεισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το Σύνδρομο DOWN, το Σύνδρομο EDWARDS και το Σύνδρομο PATAU. Επίσης μπορούν να διαγνωσθούν πλήθος άλλων ανωμαλιών των χρωμοσωμάτων καθώς και μεταθέσεων γενετικού υλικού από ένα χρωμόσωμα σε άλλο.
Η εξέταση της αμνιοπαρακέντησης δεν δίνει πληροφορίες για:
- Γενετικά νοσήματα που οφείλονται σε βλάβες των γονιδίων.
- Την καρδιά του εμβρύου, τους νεφρούς του, τον σκελετό του.
- Γενικά και αόριστα για τη διανοητική του κατάσταση.
Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Όταν τη συστήσει ο γυναικολόγος και συνήθως η διαδικασία προγραμματίζεται μεταξύ της 15ης και της 18ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης ή κατά το γ΄τρίμηνο της εγκυμοσύνης, προκειμένου να ελεγχθεί η ωριμότητα των πνευμόνων του εμβρύου, σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.
Μετά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, ο γιατρός βλέποντας τα αποτελέσματα κρίνει ή όχι για το εάν πρέπει ή όχι να γίνει αμνιοπαρακέντηση. Η εξέταση κρίνεται απαραίτητη όταν η εγκυμονούσα βρίσκεται σε ηλικία άνω των 35 ετών, ακόμη κι αν είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη της, όταν ανιχνεύονται -με τη βοήθεια των υπερήχων- ανατομικές ανωμαλίες (π.χ. συγγενής καρδιοπάθεια), γιατί μπορεί να συνδέονται με προβλήματα στον καρυότυπο του εμβρύου και όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό χρωμοσωμικών ανωμαλιών.
Πόσο ακριβή είναι τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης;
Η ακρίβεια της αμνιοπαρακέντησης είναι περίπου 99,4%. Μπορεί περιστασιακά να αποτύχει λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα να μην μπορεί να συλλέξει επαρκή ποσότητα αμνιακού υγρού.
Κρύβει κινδύνους η αμνιοπαρακέντηση;
Ναι. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος η αμνιοπαρακέντηση να προκαλέσει αποβολή (λιγότερο από 1%, ή περίπου 1 στα 200 ή 1 στα 400, περιστατικά. Ο τραυματισμός του μωρού ή της μητέρας, η μόλυνση και ο πρόωρος τοκετός είναι μερικές ακόμη πιθανές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Τι πρέπει να προσέξετε μετά την εξέταση;
Μετά την αμνιοπαρακέντηση, η εγκυμονούσα θα πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι και να ξαπλώσει για να ξεκουραστεί για το υπόλοιπο της ημέρας. Καλό θα είναι να απέχει από οποιαδήποτε εργασία ή δραστηριότητα μέσα και έξω από το σπίτι, ενώ η σεξουαλική συνεύρεση απαγορεύεται.
Αν για οποιοδήποτε λόγο, μετά την εξέταση αιμορραγείτε, έχετε πυρετό ή πονάτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.
Σε πόσες μέρες βγαίνουν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης συνήθως βγαίνουν μέσα σε 2-3 εβδομάδες.
Τι συμβαίνει όταν τα αποτελέσματα είναι θετικά;
Ο γιατρός, συνήθως συστήνει στο ζευγάρι να διακόψει την κύηση, παρόλα όμως, το ζευγάρι, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αν θέλει να κρατήσει το έμβρυο με τη γενετική ανωμαλία ή όχι.