Μεγαλοβλαστική αναιμία στην εγκυμοσύνη. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες σε σίδηρο είναι μεγάλες. Και αυτό γιατί χρειάζεται αρκετή ποσότητα ώστε να καλυφθεί η αύξηση του όγκου των ερυθρών αιμοσφαιρίων, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων του εμβρύου και του πλακούντα.
Πολλές είναι οι γυναίκες που εμφανίζουν ωστόσο σιδηροπενική αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή μεγαλοβλαστική αναιμία. Για τη σιδηροπενική αναιμία αναφερθήκαμε σε προηγούμενο άρθρο μας, που μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.
Τι είναι η μεγαλοβλαστική αναιμία;
Η μεγαλοβλαστική αναιμία προκαλείται από έλλειψη του φυλλικού οξέος, αυτή είναι και η διαφορά της από τη σιδηροπενική αναιμία, που εμφανίζεται μετά από την έλλειψη σιδήρου. Το φυλλικό οξύ λοιπόν, όπως και ο σίδηρος, είναι απαραίτητο σε μία έγκυο γυναίκα. Η έλλειψή του προκαλεί τη μεγαλοβλαστική αναιμία και συνήθως εμφανίζεται στο 20% των εγκύων ενώ είναι συχνότερη στις πολλαπλές κυήσεις.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μεγαλοβλαστικής αναιμίας;
Τα συχνότερα συμπτώματα της μεγαλοβλαστικής αναιμίας είναι η ναυτία, ο εμετός, η ανορεξία τα οποία μάλιστα επιδεινώνονται με την πρόοδο της εγκυμοσύνης.
Τι κινδύνους εγκυμονεί για το έμβρυο;
Η μεγαλοβλαστική αναιμία, συνήθως αν είναι σε βαριά μορφή, μπορεί να προκαλέσει στο 3ο τρίμηνο της κύησης αιμοραγία. Σε πολλές έρευνες που έχουν γίνει, έχει αναφερθεί ότι η μεγαλοβλαστική αναιμία ευθύνεται για αποβολές, προωρότητα και συγγενείς ανωμαλίες από το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Πρόληψη και θεραπεία
Συνήθως οι γιατροί συστήνουν πρόσληψη φυλλικού οξέος από την αρχή της κύησης ώστε να προληφθεί οποιοδήποτε περιστατικό μεγαλοβλαστικής αναιμίας.
Πόσο φυλλικό οξύ πρέπει να λαμβάνει μια εγκυμονούσα;
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγέιας, συνιστώνται 800mg ημερησίως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ 600mg κατά τη διάρκεια της γαλουχίας και 400mg σε μία μη έγκυο γυναίκα.
Τροφές που μπορείτε να βρείτε φυλλικό οξύ;
Αβοκάντο
Μανιτάρια
Σπαράγγια
Πράσινα ωμά λαχανικά