«Περιμένω δίδυμα! Τι πρέπει να προσέξω στην εγκυμοσύνη;»
Oι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι μοναδικοί για κάθε γυναίκα. Είναι η περίοδος που θα προετοιμαστείτε να υποδεχθείτε τη νέα αυτή ζωούλα και μέρα με τη μέρα θα αισθάνεστε όλο και πιο δεμένη με το μωρό σας. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που περιμένετε δίδυμα;
Φυσικά και ισχύουν όλα τα παραπάνω. Στη δίδυμη κύηση όμως, η μαμά πρέπει να είναι διπλά προσεκτική και να προσέχει ακόμη περισσότερο την υγεία τόσο τη δική της, όσο και των μωρών της.
Ακόμα και αν σφίζετε από υγεία, η εγκυμοσύνη σας θεωρείται επικίνδυνη. Οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, πριν την 37η εβδομάδα, αλλά και για άλλες διαφόρων ειδών επιπλοκές, δεν είναι λίγες, για αυτό και ο καλός προγενετικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να προστατέψετε τον εαυτό σας αλλά και τα μωρά σας.Οι επισκέψεις σας στο γυναικολόγο σας πρέπει να είναι τακτικές. Τους πρώτους μήνες μία φορά το μήνα είναι αρκετή, μετά τις 24 εβδομάδες καλό είναι να αυξήσετε τι επισκέψεις στις δύο φορές το μήνα, ενώ τέλος, τον τελευταίο μήνα καλό είναι να επισκέπτεστε το γιατρό σας μία φορά την εβδομάδα.
Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις;
Στη δίδυμη κύηση οι προγενετικές εξετάσεις δε διαφοροποιούνται, πρέπει ωστόσο να γίνονται πιο συχνά και ενδεχομένως νωρίτερα από ότι στην απλή εγκυμοσύνη.
- Ο κλασικός υπέρηχος από την 18η εβδομάδα θα γίνεται μία φορά το μήνα ώστε να προβλεφθεί η πιθανότητα πρόωρου τοκετού.
- Οι αιματολογικές εξετάσεις επίσης θα γίνονται συχνότερα. Για μία μέλλουσα μαμά που περιμένει δίδυμα, ο κίνδυνος αναιμίας καραδοκεί και πρέπει να ελέγχετε αρκετά συχνά τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σας.
- Θα πρέπει να εξετάσετε τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα σας σχετικά νωρίς. Έτσι, ο ενδεχόμενος διαβήτης κύησης θα διαγνωσθεί εγκαίρως και θα το αντιμετωπίσετε με τις συμβουλές του γιατρού σας.
Η διατροφή
Η διατροφή σας σαφώς και πρέπει να είναι διαφορετική από ότι μίας εγκύου που περιμένει ένα μωρό. Οι γιατροί συνιστούν ότι σε αυτήν την περίπτωση η ημερήσια πρόληψη θερμίδων πρέπει να κυμαίνεται από 2800 έως 3000 θερμίδες, που σημαίνει περίπου 300 θερμίδες παραπάνω το κάθε μωρό.
Οι κίνδυνοι
Όπως αναφέραμε και παραπάνω η εγκυμοσύνη σε δίδυμα θεωρείται πιο επικίνδυνη από την απλή εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει γιατί:
- Η πιθανότητα πρόωρου τοκετού φτάνει περίπου το 60%.
- Τα περισσότερα δίδυμα όταν γεννούνται δεν έχουν προλάβει να αναπτυχθούν πλήρως, το βάρος τους είναι μικρότερο του φυσιολογικού για αυτό και χρειάζονται ιδιαίτερα φροντίδα μετά τον τοκετό.
- Η αποκόλληση του πλακούντα είναι πιο πιθανή σε μία τέτοια εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα μετά τους 4.5 μήνες.
- Οι πιθανότητες προεκλαμψίας αυξάνονται περίπου κατά 50%.
Αν περιμένετε λοιπόν, δίδυμα, μην αμελείτε τις επισκέψεις με τον γυναικολόγο σας. Με προσοχή, ηρεμία, όχι άγχος και την τήρηση των συμβουλών του γιατρού σας όλα θα πάνε καλά και σε λίγους μήνες θα ζήσετε το θαύμα της μητρότητας... εις διπλούν!