Ινδική δίαιτα: Κατάλληλη και για την εγκυμοσύνη
Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της.
Είναι σημαντικό λοιπόν η έγκυος να τρέφεται σωστά και υγιεινά. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται κατ'ανάγκην ότι θα πρέπει να στερηθεί την αγαπημένη της κουζίνα.
Ετσι,για παράδειγμα, αν αγαπάτε την ινδική κουζίνα, μπορείτε να την απολαύσετε έστω και με παραλλαγές. Κι αν λέγοντας ινδική–κουζίνα, σκέφτεστε αρωματικά καρυκεύματα, όπως πιπερόριζα, κόκκινο τσίλι, και το masala garam (ένα μείγμα από κύμινο, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, κανέλα, κόλιανδρο, και άλλα μπαχαρικά,)υπάρχουν και άλλες τροφές λιγότερο καυτερές και άκρως υγιεινές.
Μια ινδική δίαιτα λοιπόν μπορεί να αποτελείται από βασικές ομάδες τροφίμων,όπως γάλα,όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επίσης,ξεχωριστή θέση στην ινδική δίαιτα έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά,τα ψάρια,το κρέας και τα πουλερικά.
Ειδικότερα:
-Κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και ξηροί καρποί
Αυτά τα τρόφιμα παρέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο. Κατά τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης υπάρχει αυξημένη ζήτηση για πρωτεΐνη.
-Γάλα, γιαούρτι και το τυρί
Αυτή η ομάδα είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμινών. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου, και το σώμα σας χρειάζεται πολλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
-Φρούτα
Φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα πεπόνια και τα μούρα είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Είναι εύκολο να τρώτε τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων την ημέρα: χυμό ή φρέσκα φρούτα για πρωινό, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για ένα σνακ, μια φρουτοσαλάτα με μεσημεριανό γεύμα και μαγειρεμένα φρούτα επιδόρπιο στο δείπνο.
-Λαχανικά
Ωμά φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι αλλά και τα καρότα , οι γλυκοπατάτες,το καλαμπόκι,τα μπιζέλια περιέχουν βιταμίνες Α και C και μέταλλα όπως σίδηρο και μαγνήσιο. Επίσης, είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.
-Ψωμί,δημητριακά,ρύζι και ζυμαρικά
Αυτή η ομάδα παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλα), μια σημαντική πηγή ενέργειας εκτός από βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
-Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Το σώμα σας είναι σε καλύτερη θέση να απορροφήσει το σίδηρο όταν καταναλώνεται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή,οι πατάτες και το μπρόκολο.