Πότε η χορτοφαγική διατροφή δημιουργεί πρόβλημα στην εγκυμοσύνη
Η χορτοφαγική και η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα που προσφέρουν σημαντικές ποσότητες αναγκαίων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Η εγκυμοσύνη όμως έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πλήρη διατροφή τις οποίες η χορτοφαγική διατροφή δεν μπορεί πάντα να καλύψει. Μπορεί να είναι υγιεινή και θρεπτική αν καλύπτει τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεϊνη, σίδηρος, ασβέστιο, ω-3 λιπαρά, φυλικό οξύ, βιταμίνες Β12 και D, ιώδιο). Επίσης, η συγκεκριμένη διατροφή αφορά τις γυναίκες που ξεκινούν την εγκυμοσύνη τους χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας και χωρίς να έχουν χαμηλό σίδηρο, ασβέστιο και φυλικό οξύ.
Ο κίνδυνος στη χορτοφαγική διατροφή ή δίαιτα δεν έχει να κάνει, δηλαδή, με βιταμίνες ή με ασβέστιο, ούτε με λίπη και υδατάνθρακες αλλά με την έλλειψη πρωτεϊνών τις οποίες δεν μπορεί η έγκυος να αντικαταστήσει ουσιαστικά με άλλο τρόπο.
Αν μια γυναίκα δε θέλει να φάει κρέας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να καταναλώσει πολύ μεγάλες ποσότητες από όσπρια μαζί με μεγάλες ποσότητες από γαλακτοκομικά, ωστόσο αυτό μπορεί να προκαλέσει δισαναρρόφηση του σιδήρου και ως συνέπεια να πέσει ο αιματοκρίτης της. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στο πώς μία έγκυος θα αντικαταστήσει διατροφικά την πρωτεΐνη.
Αν πάλι μία γυναίκα έχει σιδηροπενική αναιμία ή δεν ακολουθεί μία καλά σχεδιασμένη διατροφή κάποιους μήνες πριν μείνε έγκυος, πρέπει να το συζητήσει με το γιατρό ή το γυναικολόγο της, ώστε να βρουν την κατάλληλη και ασφαλή λύση.
Η διαφορά μεταξύ Vegan και Vegetarian
Οι vegans επιλέγουν την αυστηρή χορτοφαγία. Δεν καταναλώνουν τίποτα ζωικής προέλευσης αλλά επιτρέπεται να μαγειρεύουν τις τροφές και να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
Αντίθετα,οι Vegatarians καταναλώνουν επιπλέον γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγά και λένε όχι στο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι.