Υπερηχογράφημα β-επιπέδου: Πότε γίνεται και πόσο σημαντικό είναι!

«Πότε γίνεται ο υπέρηχος β-επιπέδου;», «Πόσο διαρκεί η εξέταση β-επιπέδου;», «Γιατί γίνεται το υπερηχογράφημα β-επιπέδου;», σε αυτά και όλα τα ερωτήματα που σας βασανίζουν γύρω από το θέμα «Υπερηχογράφημα β-επιπέδου», τις απαντήσεις τις δίνει ο γυναικολόγος του Mothersblog.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος του εμβρύου αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια αναπόσπαστο τμήμα της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης. Ο έλεγχος αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός τρόπος, για να ελέγξουμε την κατάσταση του εμβρύου, αφού αυτό βρίσκεται μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας.

Πότε γίνεται ο υπέρηχος β-επιπέδου;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν κάποια «ορόσημα», δηλαδή εξετάσεις, οι οποίες γίνονται σε συγκεκριμένο στάδιο της κύησης και μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες. Ένα τέτοιο «ορόσημο» είναι και το υπερηχογράφημα β-επιπέδου.
Στον υπερηχογραφικό αυτόν έλεγχο η μητέρα υποβάλλεται κατά το διάστημα, που μεσολαβεί μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και σκοπό έχει να ελέγξει την ανατομία του εμβρύου. Φαίνεται, πως η βέλτιστο στάδιο για τον έλεγχο αυτό εκτείνεται μεταξύ της 23ης και της 24ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης.

Πόσο διαρκεί το υπερηχογράφημα β-επιπέδου;

Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου διαρκεί περίπου 20 με 30 λεπτά. Ο υπερηχογραφιστής ελέγχει τα όργανα του εμβρύου, τα οποία στο διάστημα αυτό είναι ευδιάκριτα. Έτσι για παράδειγμα ελέγχεται το στομάχι, η καρδιά, οι ουροδόχος κύστη, αλλά και τα άκρα, καθώς και ο εγκέφαλος. Στο υπερηχογράφημα αυτό μάλιστα φαίνεται καθαρά και το φύλο του μωρού σας!

Γιατί δεν πρέπει να γίνεται νωρίτερα ή αργότερα ο υπέρηχος β-επιπέδου

Αν το υπερηχογράφημα αυτό γινόταν νωρίτερα από την 21η εβδομάδα, η υπερηχογραφική απεικόνιση των οργάνων δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή. Αντίθετα, αν γινόταν αργότερα από την 25η εβδομάδα, η πυκνότητα των οστών του κρανίου θα είχε αυξηθεί τόσο, ώστε θα παρεμποδιζόταν σε σημαντικό βαθμό ο έλεγχος του εγκεφάλου. Η δυνατότητα των υπερήχων να διαπεράσουν τους διάφορους ιστούς είναι αντιστρόφως ανάλογη με την πυκνότητα των ιστών αυτών. Με άλλα λόγια, όσο πιο πυκνός είναι ένας ιστός, τόσο περισσότερο εμποδίζει τη διέλευση των υπερήχων.

Κατά το υπερηχογράφημα β-επιπέδου μπορούν να ληφθούν και τρισδιάστατες απεικονίσεις του μωρού σας. Οι απεικονίσεις μας δίνουν μια ιδέα για την εμφάνιση του μωρού και είναι συχνά ιδιαίτερα συγκινητικές.

Πώς γίνεται η εξέταση β-επιπέδου;

Το υπερηχογράφημα β-επιπέδου γίνεται κοιλιακά. Εντούτοις, χρήσιμο είναι να γίνει και ένα κολπικό υπερηχογράφημα, διότι αυτό μας δίνει αξιόπιστες μετρήσεις για το μήκος του τραχήλου. Το μήκος του τραχήλου είναι ένας πολύ χρήσιμος δείκτης, ο οποίος μας δίνει στοιχεία για τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού. Αν εκ του ελέγχου αυτού οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό προκύψουν αυξημένες, τότε έχουμε τον απαραίτητο χρόνο, για να λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε κατά το δυνατόν να αποφύγουμε το ενδεχόμενο αυτό.

Το β-επιπέδου είναι λοιπόν ένας εξαιρετικά σημαντικός υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος λαμβάνει χώρα μεταξύ της 21ης και της 25ης εβδομάδας της κύησης και μας δίνει πληροφορίες σχετικές με την ανατομία του εμβρύου.

Δείτε ΕΔΩ πότε πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα β-επιπέδου!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σαςεδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved