Αμνιοπαρακέντηση ή αμνιοκέντηση: Τι είναι και πώς γίνεται
Αμνιοπαρακέντηση: Μέχρι πριν αρκετά χρόνια, ήταν αδύνατο να διαγνώσουμε τις ανωμαλίες του εμβρύου που οφείλονται σε αλλοιώσεις των χρωμοσωμάτων, όπως είναι το Σύνδρομο Down, ή ο μογγολισμός. Σήμερα, αυτό είναι δυνατό ήδη από τη δέκατη τετάρτη/δέκατη έκτη εβδομάδα, χάρη στην αμνιοπαρακέντηση.
Η αμνιοπαρακέντηση ή αμνιοκέντηση συνιστάται όταν η μέλλουσα μητέρα είναι πάνω από 35 ετών ή όταν έχει ήδη ένα παιδί με χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή με γενετικές ασθένειες που συνδέονται με το φύλο. Επίσης, γίνεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, και στην περίπτωση που το alpha-test είναι ύποπτο. Ο κίνδυνος της αυτόματης αποβολής μετά την αμνιοκέντηση είναι περίπου στο 0,5-1%.
Γιατί γίνεται η αμνιοπαρακέντηση ή αμνιοκέντηση;
Η πρόωρη διάγνωση των χρωμοσωμικών ασθενειών του εμβρύου επιτρέπουν στη μητέρα να καταλάβει εάν το έμβρυο έχει σοβαρές ανωμαλίες. Η αμνιοκέντηση, που συνιστάται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρησιμεύει, αντίθετα στο να σταθεροποιήσει, μέσω τής δοσολογίας ορισμένων ουσιών στο αμνιακό υγρό, το βαθμό ωρίμανσης των πνευμόνων του εμβρύου και τις πιθανότητες επιβίωσής του σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη να προκληθεί η γέννησή του πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία. Επίσης, χρησιμεύει στον έλεγχο του βαθμού αναιμίας του εμβρύου και την πιθανή ανάγκη για ενδομήτριες μεταγγίσεις.
Αμνιοπαρακέντηση: Δείτε πώς γίνεται (βίντεο)
Πώς γίνεται;
Πραγματοποιείται με την εισαγωγή μιας βελόνας διαμέσου της κοιλιάς και της μήτρας (κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο), ώστε να ληφθεί μια μικρή ποσότητα υγρού, στο εσωτερικό του οποίου περιέχονται κύτταρα εμβρυϊκής προέλευσης. Σ' αυτά τα κύτταρα γίνεται η προγεννητική χρωμοσωμική ανάλυση καθώς και οι εξετάσεις που προβλέπονται για την αμνιοπαρακέντηση που συστήνεται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εάν ζητείται η προγεννητική χρωμοσωμική ανάλυση, το εργαστήριο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ειδικευμένο.
Η αμνιοκέντηση γίνεται στο νοσοκομείο και πραγματοποιείται μέσω του υπερηχογραφήματος το οποίο βοηθά να καταλάβουμε ποιο είναι το καλύτερο σημείο για την εισαγωγή της βελόνας και τη διαδρομή της, ώστε να μην τραυματισθεί το έμβρυο.
Πονάει η αμνιοπαρακέντηση;
Δεν πρόκειται για εξέταση που προκαλεί πόνο, παρά μόνο μια μικρή ενόχληση όταν εισάγεται η βελόνα. Η αμνιοπαρακέντηση αυτή καθ'αυτή διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά, αλλά μετά η έγκυος χρειάζεται λίγη ώρα για ξεκούραση.
Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης;
Τα αποτελέσματα της χρωμοσωμικής εξέτασης βγαίνουν σε είκοσι μέρες!