«Κάνει να σηκώνω το παιδί μου όταν είμαι έγκυος;»
«Κάνει να σηκώνω το παιδί μου αγκαλιά όταν είμαι έγκυος;», «Μπορώ να σηκώνω βάρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου;», «Πόσο βάρος μπορώ να σηκώνω τώρα που είμαι έγκυος;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που κάνουν τόσο οι νέες μανούλες στον γιατρό τους όσο και οι γυναίκες που θα γίνουν μαμάδες για δεύτερη και για τρίτη φορά.
Με τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδραση του πρωτότοκου παιδιού. Κάποιο παιδί μπορεί να χαρεί με την ιδέα ότι ακόμη ένα παιδάκι θα έρθει στην οικογένεια και κάποιο άλλο μπορεί να ζηλέψει και να θυμώσει. Έτσι λοιπόν, μία από την ανησυχία που έχουν πολλές μαμάδες, είναι το αν μπορούν να κάνουν αγκαλιές και να σηκώνουν στα χέρια τα παιδιά τους.
Ρωτόντας τους ειδικούς, οι περισσότεροι μας είπαν ότι μια εγκυμονούσα, καλό θα είναι να αποφεύγει να σηκώνει στα χέρια το παιδί της. Καθώς η κοιλίτσα της μεγαλώνει, το κέντρο βάρους της αλλάζει, ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης, ενώ τον πρώτο καιρό μπορεί μια γυναίκα να νιώσει μια σκοτοδίνη όταν σηκώνεται ή όταν σκύβει απότομα.
Μπορεί σε μερικές μαμάδες να φαίνεται δύσκολο το γεγονός να εξηγήσετε στο μικρό σας γιατί δεν μπορείτε να το παίρνετε πια αγκαλιά (ειδικά αν έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ζήλια για το μωράκι σας) αλλά θα πρέπει να το κάνετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια από τον σύντροφό σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας (πχ γιαγιά, παππού, θεία κλπ).
Από την άλλη αν μια μαμά θέλει να εκδηλώσει την αγάπη της, μπορεί να δοκιμάσει να καθίσει μαζί με το παιδί της στα πόδια της. Αν για οποιοδήποτε λόγο πρέπει οπωσδήποτε μια μαμά να πάρει στην αγκαλιά της το παιδί της ή να σηκώσει οποιοδήποτε άλλο βαρύ αντικείμενο πρέπει να λυγίσει πρώτα τα γόνατα, να κρατήσει ίσια την πλάτη και να το σηκώσει, σιγά-σιγά!