Το εμβόλιο του κοκκύτη επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη;
Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis).
Μία από τις πιο συχνές ανησυχίες των εγκύων είναι αν επιτρέπεται να κάνουν εμβόλια, ποια είναι αυτά, αν είναι ακίνδυνα για το μωρό και πότε πρέπει να γίνονται. Ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός επισημαίνει:
"Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α (CDC – Centers for Disease Control and Prevention), τα εμβόλια που περιέχουν ανενεργούς ιούς ή μικρόβια, μπορούν να γίνουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το C.D.C. θεωρεί ασφαλή τη χορήγηση δύο εμβολίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: του εμβολίου κατά της γρίπης και του τριπλού εμβολίου κατά του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη (ακυτταρική μορφή) (εμβόλιο Tdap).
Μία λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία μπορεί να εμφανιστεί και στο νεογνό προκαλώντας του δυσκολίες στην αναπνοή, είναι ο κοκκύτης. Ο κοκκύτης προκαλείται από το βακτήριο Αιμόφιλος του Κοκκύτη (Bordetella pertussis). Ο εμβολιασμός κατά του βακτηρίου αυτού φαίνεται πως προστατεύει έναντι της λοίμωξης αυτής τόσο τη μητέρα, όσο και το νεογνό. Το C.D.C. συστήνει τη χορήγηση μίας δόσης εμβολίου κατά του κοκκύτη (Tdap) στο διάστημα από την 27η έως την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Επιπροσθέτως, το εμβόλιο κατά του κοκκύτη χορηγείται συστηματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Οκτώβριο του 2012, χωρίς να έχουν καταγραφεί προβλήματα σε εγκύους."
Η ευαισθησία στη λοίμωξη είναι γενική σε μη εμβολιασθέντα άτομα. Ο δείκτης δευτερογενούς προσβολής φτάνει το 80% για επίνοσα άτομα που διαμένουν στον ίδιο χώρο με το κρούσμα. Αν και τα αντισώματα περνούν τον πλακούντα διαπλακουντιακή ανοσία δεν αποδεικνύεται σε βρέφη.
Ο χρόνος επώασης του κοκκύτη κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες).