Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 9η εβδομάδα της κύησης;

Η 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται εκτείνεται από τη συμπλήρωση 8 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 8 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 6 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι πλέον αρκετά ενοχλητικά σε μερικές από εσάς. Η πρωινή ναυτία και οι έμετοι, αλλά και η συνήθης συχνουρία συχνά επιβαρύνουν την ψυχολογία σας.

Η ψυχολογία σας επιβαρύνεται και από ένα ακόμα σύμπτωμα της κύησης, το οποίο κατά την 9η εβδομάδα σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται πιο έντονο: την σταθερή κόπωση.

Πολλές από εσάς μόλις μπείτε στο σπίτι αισθάνεστε την ανάγκη να ξαπλώσετε αμέσως κάτω από τα σεντόνια και να κοιμηθείτε. Μα πως είναι δυνατόν; Θα αναρωτηθείτε. Εγώ πριν την εγκυμοσύνη μόλις γύριζα από τη δουλειά το πρώτο, που σκεφτόμουν είναι να πάω γυμναστήριο και να κανονίσω να βγω έξω. Τώρα γιατί αισθάνομαι πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα; Είναι δυνατόν να με επηρεάζει τόσο η εγκυμοσύνη;

Η κατάσταση αυτή, είναι γνώριμη σε πολλές γυναίκες, που βρίσκονται στην αρχή της κύησης. Η κόπωση και η έντονη ανάγκη για ανάπαυση ακόμα και μετά από ήπια δραστηριότητα είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της κύησης, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.

Ο ένοχος για το σύμπτωμα αυτό είναι οι ορμονικές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας. Οι αλλαγές στην παραγωγή ορμονών στο σώμα σας έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Έτσι εντείνεται το αίσθημα κόπωσης. Το αίσθημα αυτό σταδιακά υποχωρεί, όταν μπείτε στο δεύτερο τρίμηνο. Αυτά είναι και τα καλά νέα. Τα «κακά» νέα είναι πως η κόπωση επανέρχεται στο τρίτο τρίμηνο.

Υπάρχει και η θεωρία, που έχει διατυπωθεί από κάποιους ψυχολόγους, πως το στάδιο αυτό της κύησης, στο οποίο βρίσκεστε είναι μια καλή αφετηρία, για να αρχίσει να σφυρηλατείται ο δεσμός σας με το μωράκι σας. «Μα δεν είναι πολύ νωρίς;», θα πείτε. Δεν έχετε και τελείως άδικο. Φαίνεται όμως πως από την καλλιέργεια της σχέσης σας με το μωρό σας, ακόμα και σε αυτό το πρώιμο στάδιο μπορεί να επωφεληθείτε και εσείς. Ο δεσμός αυτός είναι συχνά μια πηγή ηρεμίας για εσάς σε μια περίοδο με έντονες μεταπτώσεις στη διάθεσή σας.

Μη φανταστείτε, πως απαιτούνται και ιδιαίτερες ψυχολογικές «ασκήσεις», για να αρχίσετε να έχετε κάποιου είδους «σχέση» με το μωράκι σας. Απλά μία ή δύο φορές μέσα στην ημέρα, καλύτερα αφού ξυπνήσετε και πριν τη βραδινή κατάκλιση, αφιερώστε το πολύ ένα πεντάλεπτο στο να επικεντρώσετε τις σκέψεις σας στο μωρό, που θα έρθει και στο τι είδους γονέας θα θέλατε να είστε. Αυτό είναι όλο!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved