Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 17η εβδομάδα της κύησης;

Η 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 16 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 16 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 14 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Πλέον οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί σας έχουν πληροφορηθεί το ευτυχές γεγονός. Πολλοί από αυτούς ίσως εκφράσουν την επιθυμία να χαϊδέψουν την κοιλιά σας. Αν δεν σας πειράζει, μπορείτε να τους το επιτρέψετε, αλλά αν αντίθετα, αυτή η εκδήλωση τρυφερότητας σας ενοχλεί, μη διστάστε να τους το πείτε.

Η κοιλιά σας έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και συνεχίζει να μεγαλώνει. Έτσι το κέντρο βάρους της ισορροπίας σας σταδιακά μετατοπίζεται και πολλές από εσάς, ίσως να αρχίσατε να νιώθετε, πως δεν «πατάτε καλά στα πόδια σας». Μην σας ανησυχεί η αίσθηση αυτή, είναι απολύτως φυσιολογική.

Εντούτοις, η ισορροπία σας πράγματι έχει ξεκινήσει να επηρεάζεται. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε δραστηριότητες, οι οποίες αυξάνουν την πιθανότητα πτώσης, όπως είναι το ποδήλατο. Επίσης προτιμάτε τα ίσια παπούτσια, τα τακούνια θα καταστήσουν τη βάδιση ακόμα ασταθέστερη.

Οι μέρες της ναυτίας και των εμέτων έχουν παρέλθει. Αντίθετα, πλέον η όρεξή σας έχει επανέλθει και μάλιστα συχνά με ..... αυξημένη ένταση! Πολλές από εσάς μάλιστα δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε.... Υπάρχουν και οι γιαγιάδες που συμβουλεύουν: «φάε κορίτσι μου! τώρα τρως για δύο!». Δεν θέλει πολύ για να αρχίσει το βάρος σας να παίρνει την ανιούσα με ταχείς ρυθμούς.

Η αλήθεια είναι πως «τρώτε για δύο», αλλά η έμφαση δεν δίνεται στην ποσότητα του φαγητού, αλλά στην ποιότητα! Με λίγα λόγια συνιστάται να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφύγετε τις υπερβολές. Η υπέρμετρη πρόσληψη βάρους κατά την κύηση, εκτός από τα «αισθητικής φύσης» προβλήματα, προκαλεί και «ιατρικής φύσης» προβλήματα, αφού αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης κύησης. Έτσι μια κατάσταση υγείας, όπως είναι η εγκυμοσύνη, μετατρέπεται σε μια κατάσταση παθολογίας.

Τέλος πολλές από εσάς, ίσως να αρχίσουν να αισθάνονται, πως οι οφθαλμοί τους εμφανίζουν μια ενοχλητική ξηρότητα. Αυτό είναι αναμενόμενο και συνήθως η χρήση οφθαλμικών σταγόνων είναι αρκετή, για να περιορίσει το πρόβλημα. Εντούτοις, αρκετές γυναίκες περιορίζουν τις ώρες χρήσης των φακών επαφής, ενώ κάποιες προτιμούν να τους εγκαταλείψουν τελείως κατά τη διάρκεια της κύησης και να καταφύγουν στα κλασσικά γυαλιά. Η οφθαλμική ξηρότητα ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις παύει να υφίσταται μετά τον τοκετό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved