Πώς αλλάζει η ζωή της γυναίκας κατά την 18η εβδομάδα της κύησης;

Η 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 17 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 17 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 15 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Η μήτρα σας έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και έχει περίπου το μέγεθος ενός πεπονιού, ενώ προεξέχει των οστών της λεκάνης, τόσο ώστε να μπορείτε σε αρκετές περιπτώσεις να την νιώσετε ψηλαφώντας την κοιλιά σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε να εντοπίσετε με το χέρι σας το άνω όριο της μήτρας σας, το οποίο κείται περίπου 4 εκατοστά κάτω από τον ομφαλό σας. Η ψηλάφηση της μήτρας ακούγεται εύκολη υπόθεση, αλλά συχνά, ειδικά αν ανήκετε στις εύσωμες γυναίκες, απαιτεί κάποια εμπειρία. Ίσως ο μαιευτήρας, που σας παρακολουθεί, να μπορέσει να σας βοηθήσει να ψηλαφήσετε τη μήτρα σας την πρώτη φορά.

Όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, σε μερικές περιπτώσεις η μήτρα πιέζει μεγάλα αγγεία της λεκάνης. Η πίεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να νιώσετε μια αδυναμία, όσο είστε ξαπλωμένη, κάποιες γυναίκες το περιγράφουν ως «τάση λιποθυμίας». Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας» και είναι, ειδικά την πρώτη φορά, αρκετά ενοχλητικό, ενώ ενδέχεται να σας φοβίσει.

Η κάτω κοίλη φλέβα είναι μια ιδιαίτερα μεγάλη φλέβα, που διατρέχει τη λεκάνη και πάνω σε αυτή ασκείται πίεση από τη μήτρα, όταν είστε ξαπλωμένη ανάσκελα. Κατά τον τρόπο αυτό παρεμποδίζεται η επιστροφή του αίματος από τα κάτω άκρα προς τον κορμό και τον εγκέφαλο και προκαλείται τάση λιποθυμίας. Μην θορυβείστε, που ακούτε πως μειώνεται η ροή του αίματος προς τον κορμό και τον εγκέφαλο. Η μείωση της ροής αυτής είναι εξαιρετικά μικρή και το μόνο, που μπορεί να προκαλέσει είναι ζάλη και τίποτα παραπάνω.

Εξάλλου, η αντιμετώπισή της δυσφορίας αυτής είναι εξαιρετικά απλή. Δεν έχετε παρά να γυρίσετε προς το πλευρό, καλύτερα προς το αριστερό πλευρό, έτσι όπως είστε ξαπλωμένη. Η κίνηση αυτή προκαλεί μετακίνηση της μήτρας και μειώνεται η πίεση, που αυτή ασκεί στα μεγάλα αγγεία της λεκάνης. Έτσι αποκαθίσταται η ροή του αίματος. Συχνά μάλιστα συνιστούμε να αποφεύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα για πολύ ώρα και να προτιμάτε να γυρίζετε στο πλάι.

Στο στάδιο αυτό της κύησης λέμε «αντίο στη ναυτία», αλλά «καλώς όρισες υπόταση». Συχνά οι γυναίκες, που διανύουν την 18η εβδομάδα της κύησης εμφανίζουν χαμηλή πίεση. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Όμως καλόν είναι να μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι, γιατί ενδέχεται να ζαλιστείτε. Καλύτερα μείνετε καθισμένη για ένα – δύο λεπτά στην άκρη του κρεβατιού, και σηκωθείτε σχετικά αργά.

Άλλωστε αρκετές από εσάς θα συνειδητοποιήσουν, πως τους είναι πλέον ούτως η άλλως δύσκολο να σηκωθούν απότομα όχι μόνο από το κρεβάτι, αλλά και από την καρέκλα, ενώ και η ορθοστασία δεν τους είναι καθόλου ευχάριστη. Η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα «παρασύρει» την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης προς τα μπροστά. Έτσι η φυσιολογική καμπυλότητα προς τα μπρος, που παρουσιάζει η σπονδυλική στήλη γίνεται εντονότερη, ενώ η κοιλιά σας προεξέχει όλο και περισσότερο. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κύησης, εκκρίνεται από τις ωοθήκες και τον πλακούντα η ορμόνη ρελαξίνη, η οποία προκαλεί «χαλάρωση» των συνδέσμων, που κρατούν ενωμένα τα οστά της λεκάνης. Έτσι συχνά εντείνεται ο πόνος στη μέση κατά τη διάρκεια της κύησης.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δείτε ΕΔΩ τα άρθρα του γυναικολόγου μας για τη ζωή κατά την εγκυμοσύνη

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved