Ναυτίες και έμετοι στην εγκυμοσύνη: Πότε εμφανίζονται, πώς αντιμετωπίζονται
Περίπου το 75 % των γυναικών υποφέρουν από ναυτίες και εμετούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Σε γενικές γραμμές, τα πρώτα συμπτώματα ναυτίας εμφανίζονται μεταξύ της 9ης και 10ης εβδομάδας της κύησης, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστούν και νωρίτερα. Συνήθως η κορύφωση των συμπτωμάτων λαμβάνει χώρα μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας, ενώ η λύση τους εντοπίζεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας της κύησης. Υπάρχει όμως και ένα ποσοστό 1% με 10% των κυήσεων στις οποίες η συμπτωματολογία μπορεί να επιμείνει μέχρι και τις 20 με 22 εβδομάδες της κύησης.
Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Morthersblog, κ. Μενέλαος Λυγνός, τα αίτια εμφάνισης ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχουν διαλευκανθεί. Φαίνεται πως οι βίαιες ορμονικές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν κάποια σχέση με την εμφάνιση ναυτίας. Υπάρχει εξάλλου η πιθανότητα η ναυτία να σχετίζεται και με την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας.
Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει τόσο τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας με αντιεμετικά φάρμακα, ασφαλή για την κύηση, αλλά και με τη χορήγηση βιταμίνης B6, όσο και την ένταξη στην καθημερινότητα συνηθειών, που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση.
Καταρχήν, καλό είναι να αφαιρεθούν από το διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε λιπαρά, οι οποίες είναι δύσπεπτες και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση. Καλόν είναι να προτιμώνται πιο εύπεπτες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επίσης η ναυτία επιδεινώνεται, όταν το στομάχι είναι άδειο, για το λόγο αυτό, αντί των τριών κυρίων γευμάτων, καλόν είναι τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά.
Ιδιαίτερη προσοχή είναι απαραίτητο να δοθεί στην επαρκή ενυδάτωση. Φυσικά η κατανάλωση νερού δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα μεσούντος του επεισοδίου της ναυτίας, αλλά όταν η συμπτωματολογία θα έχει κοπάσει. Μια καλή τακτική είναι η λήψη υγρών να γίνεται σε μικρές ποσότητες και συχνά.
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες
• Τρώτε λίγο και συχνά
• Μασουλήστε μία φρυγανιά προτού σηκωθείτε το πρωί. Μπορεί να προλάβετε τη ναυτία
• Πίνετε πολλά υγρά αλλά αργά
• Αποφεύγετε τις δυνατές οσμές και τα αρώματα
• Ορισμένες τροφές και ποτά, όπως ο σολομός, το πιπέρι, ο καφές ή τα πικάντικα φαγητά μπορεί να προκαλέσουν ναυτία
• Τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπόρους ολικής αλέσεως , σύκα, δαμάσκηνα και μπρόκολο
• Αν η αδιαθεσία σας οφείλεται σε κούραση μπορεί να επιτείνεται νωρίς το απόγευμα.
• Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε στα μέσα της ημέρας
Η ναυτία δεν είναι επιβλαβής ούτε για εσάς ούτε για το μωρό.