Εγκυμοσύνη και ψυχολογία: Καταπολεμήστε τη στεναχώρια!
Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα μια ευχάριστη περίοδος, για όλες τις γυναίκες. Υπάρχει εκείνη η περίπτωση των μέλλουσων μαμάδων που περνάνε όλο το χρόνο της κύησης στο κρεβάτι, με πόνους ή χωρίς, κινδύνους, επιπλοκές, αιμορραγία και άλλα προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ κακή ψυχολογία.
Ετσι, ακόμη κι αν η περίοδος αναμονής είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη μαμά, η ίδια η πραγματικότητα δεν την αφήνει να απολαύσει την εγκυμοσύνη της.
Επιπλέον, ακόμη κι αν η εγκυμοσύνη πηγαίνει καλά, οι ορμόνες που αναπτύσσονται μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην κατάθλιψη, αφού η κούραση, η αλλαγή στο σώμα, η υπνηλια, οι καούρες και όλα όσα συμβαίνουν αγχώνουν τις έγκυες.
Μερικές συμβουλές για μία καλη ψυχολογία στην εγκυμοσύνη...
* Διαβάστε βιβλία. Θα περάσουν οι ωρες ευχάριστα. Διαβάστε βιβλία εγκυμοσύνης, διαπαιδαγώγησης, λογοτεχνικά, περιοδικά. Ο.τι νομίζετε ότι θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.
* Διώξτε το άγχος, μιλήστε με το γιατρό ή τη μαία σας για ότι σας αγχώνει. Όταν πάρετε απαντήσεις θα νιώσετε πιο ήρεμες.
* Τραφείτε σωστά και ακολουθήστε τις εντολές του γιατρού για οποιαδήποτε άσκηση ή κίνηση ή δουλειά.
* Αγαπήστε τη νέα σας εμφάνιση. Μπορεί να μην είστε όπως παλιά, όμως αυτό που ζείτε είναι μοναδικό.
* Να θυμάστε ότι η κάθε γυναίκα και η κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική, μην επηρεάζεστε από εμπειρίες άλλων γυναικών και μην αφήνετε κακά σενάρια να πλημμυρίζουν τη σκέψη σας. Χρειάζεστε θετική σκέψη!
* Ακούστε μουσική. Απολαύστε τις νότες και χαϊδέψτε την κοιλίτσα σας.
* Συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχουν παροδικά συναισθήματα ανικανότητας, εύθραστης αυτοπεποίθησης και συνεχείς ανησυχίες. Αυτά τα συναισθήματα είναι συνήθως παροδικά, αν όμως επιμείνουν, τότε σκεφτείτε αν πράγματι χρειάζεστε βοήθεια από κάποιον ειδικό.
* Συζητήστε με τον σύντροφό σας και τη μητέρα σας και τις φίλες σας. Πείτε αυτά που σας απασχολούν, μην τα μεγενθύνετε μέσα σας. Ζητήστε βοήθεια.
- Μπαμπάδες, μαμάδες, πεθερές: Βοηθήστε τη μέλλουσα μαμά με όποιο τρόπο μπορείτε. Φτιάξτε της φαγητό, βοηθήστε με τις δουλειές του σπιτιού, κρατήστε το χαμόγελό σας και την πιεσή σας κρυφά. Μεταδώστε μόνο ευχάριστα συναισθήματα στην έγκυο και αποφύγετε να μοιραστείτε στενάχωρες ιστορίες που συνέβησαν στη δική σας καθημερινότητα.
- Φίλες της μέλλουσας μαμάς: Θυμηθείτε ιστορίες από τα εργένικα χρόνια σας και κάντε τη να γελάσει. Κάντε τη να ξεχαστεί. Πείτε της νέα από κοινούς φίλους και κρατήστε το ηθικό της ακμαίο. Μην την αφήνετε να καταπέφτει ψυχολογικά.
Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε αυτούς τους εννιά μήνες, να είστε ήρεμες, αισιόδοξες και να έχετε εμπιστοσύνη στο γιατρό σας.