Πόνος στη μέση κατά την εγκυμοσύνη

Ο πόνος στη μέση – ή αλλιώς το οσφυϊκό άλγος – είναι μια από τις συχνότερες οχλήσεις της κύησης. Φαίνεται, πως ποσοστό, που αγγίζει ακόμα και το 70% των εγκύων, αναφέρουν αυτό το σύμπτωμα σε κάποιο στάδιο της κύησης.

Συνήθως ο πόνος αυτός εμφανίζεται μετά τον πέμπτο μήνα, χωρίς όμως να αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Υπάρχουν διάφορα αίτια, τα οποία σχετίζονται με την κύηση και προδιαθέτουν για την εμφάνιση οσφυϊκού άλγους. Καταρχήν στην εγκυμοσύνη έχουμε την έκκριση της ορμόνης ρελαξίνης, η οποία δρα, μεταξύ άλλων, πάνω στους συνδέσμους, στις ταινίες δηλαδή, που κρατάνε σταθερές τις αρθρώσεις, των οποίων προκαλεί τη χαλάρωση. Η χαλάρωση αυτή ενδέχεται να συνδέεται με την «προετοιμασία» του σώματος για τον τοκετό, αφού χαλαρώνουν έτσι οι συνδέσεις μεταξύ των οστών της λεκάνης, η οποία «ανοίγει» και έτσι μπορεί ευκολότερα να χωρέσει την αυξημένη σε μέγεθος μήτρα, ενώ διευκολύνεται και το πέρασμα του νεογνού από τη λεκάνη κατά τον τοκετό.

Η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα θέτει εξάλλου υπό τάση τους κοιλιακούς μυς. Οι κοιλιακοί μύες είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της στάσης του σώματος κατά την ορθοστασία και η τάση, στην οποία υπόκεινται από τη μήτρα αυξάνει το μήκος τους και δυσχεραίνει τη λειτουργία τους αυτή.

Επίσης, η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματός σας προς τα εμπρός. Η μετατόπιση αυτή επιβαρύνει τους ραχιαίους μυς, αφού το έργο τους είναι να αντιρροπήσουν την αυξημένη τάση του σώματος να καμφθεί προς τα εμπρός. Κατά τον τρόπο αυτό εμφανίζεται μυϊκός κάματος στους μυς αυτούς και τοπικό άλγος.

Επιπλέον οι ραχιαίοι μύες έχουν την τάση να συσπώνται, όταν αισθάνεστε ψυχολογική πίεση. Γι’ αυτό είναι πιθανό να αισθάνεστε το οσφυϊκό άλγος να εντείνεται, όταν είστε πιεσμένη – και οι φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές κατά την κύηση δεν είναι και λίγες.Είναι πιθανότερο να εμφανιστεί οσφυϊκό άλγος κατά την κύηση, όταν έχει αυξηθεί το σωματικό σας βάρος υπέρμετρα, ενώ φαίνεται, πως γυναίκες, που αντιμετώπισαν αυτό το σύμπτωμα σε προηγούμενη κύηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να το εμφανίζουν και σε επόμενες κυήσεις.

Κατά την εγκυμοσύνη χρήσιμο είναι να ληφθούν κάποια μέτρα, προκειμένου να προληφθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί το οσφυϊκό άλγος. Καταρχήν φαίνεται πως μπορεί να ωφεληθείτε, αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης, πάντα σε συνεννόηση με τον ιατρό σας. Συνήθως, αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, βοηθητικό μπορεί να είναι το περπάτημα και το κολύμπι. Όσο είστε όρθια ή περπατάτε, καλόν είναι να διατηρείτε σωστή στάση του σώματος, δηλαδή προσπαθείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο ευθυτενής. Φυσικά αυτό γίνεται με την πρόοδο της κύησης όλο και πιο δύσκολο.

Αποφύγετε τα τακούνια, ενώ αν χρειάζεται να μεταφέρετε σακούλες με ψώνια για παράδειγμα, μοιράστε το βάρος ισομερώς στα δύο χέρια. Σημαντικό είναι, όταν χρειάζεται να σηκώσετε κάτι, ακόμα και αν το βάρος του φαίνεται μικρό, να μην κάμπτετε τη μέση σας, αλλά τα γόνατά σας. Κατά τον τρόπο αυτό το όποιο βάρος το σηκώνετε με τα πόδια, χωρίς να επιβαρύνετε η μέση.Οι μαλάξεις των ραχιαίων μυών και η τοποθέτηση επί αυτών χλιαρών ή δροσερών επιθεμάτων, ενδέχεται να είναι μέτρα, που θα σας προσφέρουν ανακούφιση.

Τέλος είναι καλύτερο να κοιμάστε στο πλάι με ένα η δύο μαξιλάρια ανάμεσα από τα πόδια, η στάση αυτή χαλαρώνει τους οσφυϊκούς μυς, ενώ όταν κάθεστε συνιστάται να χρησιμοποιείτε ένα υποπόδιο και να ρυθμίζετε την ράχη του καθίσματος κατά τρόπον, που να σας προσφέρει την ιδανική ραχιαία στήριξη.

Αν τα μέτρα αυτά δεν επαρκέσουν, ίσως χρειαστεί, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, να λάβετε και αναλγητική φαρμακευτική αγωγή, η οποία να ενδείκνυται για την εγκυμοσύνη. Η οσφυαλγία είναι λοιπόν μία ενόχληση της εγκυμοσύνης, η οποία είναι εξαιρετικά συνήθης. Ευτυχώς όμως σπάνια σας ακολουθεί και μετά τον τοκετό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved