Αιμορροϊδες στην εγκυμοσύνη: Τι θα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα ενοχλητικά και σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην την εγκυμοσύνη είναι οιαιμορροΐδες.

Φαινόμενο με συχνότητα εμφάνισης στις νεαρές εγκυμονούσες περίπου στο 35% των εγκύων γυναικών και στο 85% αυτών κατά το 2ο τρίμηνο της κυήσεως. Πρόκειται για έναν φυσιολογικό αγγειακό ανατομικό σχηματισμό φλεβών και αρτηριών που αναστομώνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «αγγειακά μαξιλάρια» (vascular cushions) στο κατώτερο τμήμα του ορθού και στον πρωκτό. Διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ανάλογα με την εντόπισή τους εντός ή εκτός της οδοντωτής γραμμής του πρωκτού.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που εμφανίζονται οι αιμορροΐδες στις μέλλουσες μητέρες:
Στο σώμα σας κυκλοφορεί περισσότερο αίμα αυτή την περίοδο, διαστέλλοντας λίγο περισσότερο όλες τις φλέβες σας. Δυστυχώς αυτό σημαίνει πως οι λεπτές φλέβες γύρω απ’ τον πρωκτό σας γίνονται πιο νωθρές και πρήζονται, ειδικά καθώς η όλο και πιο φουσκωμένη μήτρα σας τους ασκεί μεγαλύτερη πίεση.
Άλλη συχνή αιτία είναι η πίεση που ασκείται όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Aν, όπως πολλές μέλλουσες μητέρες, υποφέρετε από δυσκοιλιότητα, θα βοηθηθείτε αν καταναλώνετε φυτικές ίνες και πίνετε άφθονα υγρά.

Tι μπορεί να κάνει μία έγκυος για να μην υποφέρει:
Ασκήσεις στους μυς της λεκάνης και της περιοχής ούτως ώστε να βοηθήσει το έντερο.
Ζεστά ή χλιαρά μπάνια δύο με τρεις φορές την ημέρα για να χαλαρώνει η περιοχή.
Να αποφεύγεται η μεγάλη προσπάθεια κένωσης και η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα.
Καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό (2 λίτρα) και καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, κατά μέσο όρο 35 γραμμάρια.
Να αποφεύγονται τα βάρη και η ορθοστασία, καθώς και η πολύωρη παραμονή σε καθιστή θέση.
Φροντίστε σχολαστικά την υγιεινή της περιοχής, με χλιαρό νερό και απαλό σαπούνι ή με μωρομάντιλα και όχι με στεγνό χαρτί υγείας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που υπάρχουν στο εμπόριο.Στα φαρμακεία υπάρχουν αλοιφές από φυτικές πρώτες ύλες που δεν αντενδείκνυνται στην εγκυμοσύνη.

Η χειρουργική αντιμετώπιση δεν ενδείκνυται αντένδειξη στη διάρκεια της κύησης και μετά τον τοκετό σχεδόν στο σύνολο τους τα συμπτώματα και η πρόπτωση υποχωρούν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved