Κορσές μετά τον τοκετό: Να βάλω ή όχι;
Η χρήση λαστέξ λοχείας (ήκορσέ) είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα που διχάζει τους μαιευτήρες. H μαμά που βλέπει την κοιλιά της χαλαρωμένη, συνηθως προτιμά να τον φορέσει, αλλά οι απόψεις διίστανται και επέρχεται το χάος...
Μια ομάδα επιστημόνων ειναι υπέρ του κορσέ, τονίζοντας ότι τα οφέλη που προσφέρει το λαστέξ λοχείας μπορεί να προσφέρει στο σώμα της γυναίκας υποστήριξη και σταθερότητα κατά την περίοδο αποκατάστασης της ανατομίας του σώματος μετά τον τοκετό.
Η άλλη ομάδα μαιευτήρων αρνείται κατηγορηματικά και υποστηρίζει ότι ο κορσές ή το λαστέξ λοχείας θα προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό, διότι δεν επιτρέπουν στον οργανισμό να επανακτήσει φυσικά τη λειτουργικότητα του. Τα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να οφείλονται είτε στην συνεχόμενη χρήση του κορσέ είτε και στη λανθασμένη εφαρμοργή του.
Την απόφαση πάντως, θα πρέπει να την πάρετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές, από μεγάλο κορσέ μέχρι και ζώνη, ανάλογα με το τι ταιριάζει και βολεύει την κάθε γυναίκα.
Από τη μία, οι κορσέδες προσφέρουν σταθεροποίηση των αρθρώσεων που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν χαλαρώσει και βοηθούν στην καλύτερη στάση του σώματος της γυναίκας. Η νέα μαμά έτσι, ανακουφίζεται από τους πόνους της πλάτης, της μέσης και της λεκάνης. Οι κορσέδες βοηθούν στην επαναφορά των εσωτερικών οργάνων στην αρχική τους θέση που έχουν υποστεί μετατόπιση λόγω της κύησης και του τοκετού. Επίσης, φαίνεται να βοηθούν στη μείωση του μεγέθους της μήτρας, η οποία παραμένει πρησμένη μετά τον τοκετό και βοηθά στη βελτίωση της εικόνας του σώματος της γυναίκας. Και τέλος, βοηθούν τους κοιλιακούς μυς να επανέλθουν, έπειτα από τη μεγάλη αλλαγή που δέχτηκαν στην κύηση και μπορούν να προλάβουν τη χαλάρωση της κοιλιάς.
Από την άλλη, η λανθασμένη εφαρμογή του κορσέ που πιέζει από πάνω προς τα κάτω, αντί να ανορθώνει την κοιλιά πιέζοντας από την πύελο (κάτω) προς τα πάνω, όχι μόνο δεν ανακουφίζει, αλλά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα όργανα της πυέλου και το πυελικό τοίχωμα. Τέλος, η εφαρμογή πολύ σφικτού κορσέ ή λαστέξ μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στην κοιλιακή χώρα και στο θώρακα δημιουργώντας δυσφορία, δυσκολία στις κινήσεις και αναιρώντας οποιαδήποτε θετικά αποτελέσματα.
Σημειώνουμε ότι σε κάθε περίπτωση ο κορσές και το λαστέξ λοχείας δεν αντικαθιστούν τη σωστή διατροφή και άσκηση και δεν είναι η λύση για την άμεση απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, ούτε για να απόκτηση κοιλιακής γράμμωσης μετά τον τοκετό. Είναι όμως ένα χρήσιμο εργαλείο της λεχώνας που μπορεί να την βοηθήσει, όταν το χρησιμοποιεί σωστά.