Εγκυμοσύνη και αποτρίχωση: Τι είναι ασφαλές και τι όχι
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες παρουσιάζουν έντονη και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.
Η νέα τριχοφυΐα σε σημεία που ενδεχομένως μέχρι πρότινος δεν υπήρχε, προκαλείται από την παραγωγή ορμονών (οιστρογόνων), και από μία αύξηση της ροής του αίματος και του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι αλλαγές είναι προσωρινές και εξαφανίζονται μετά τη γέννηση του μωρού. Για την αποτρίχωση υπάρχουν πολλές μέθοδοι, ποιες όμως είναι οι κατάλληλες στην εγκυμοσύνη; Εχουμε και λέμε:
Αποτριχωτικές κρέμες: Σε γενικές γραμμές είναι ασφαλείς, αλλά αν την περίοδο αυτή είστε πιο ευαίσθητη στις μυρωδιές, η έντονη μυρωδιά τους μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία και ζαλάδα. Το δέρμα λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης είναι πιο ευαίσθητο γι' αυτό προτού τις βάλετε, δοκιμάστε σε μία μικρή περιοχή.
Αποτρίχωση με ξυραφάκι:Είναι η πιο ασφαλής μέθοδος. Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς όσο θα μεγαλώνει η κοιλιά σας δεν θα μπορείτε να βλέπετε όλα τα σημεία του ποδιού σας και να τα αποτριχώσετε ή μπορεί να αισθάνεστε ότι είστε αδέξια και να τραυματίζεστε πιο εύκολα.
Αποτρίχωση με τσιμπιδάκι: Για τις ανεπιθύμητες τρίχες, γύρω από το άνω χείλος, τα φρύδια και τις θηλές ίσως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παραδοσιακό τσιμπιδάκι φρυδιών. Μπορεί να πονέσετε, όμως η ενόχληση θα είναι παροδική χωρίς έντονους ερεθισμούς.
Αποτρίχωση με κερί: Η αποτρίχωση με το κερί είναι μία καλή επιλογή για τα πόδια, τη γραμμή μπικίνι και του προσώπου. Δεν περιέχει συστατικά επιζήμια για το έμβρυο και επιπλέον μπορεί να γίνει στο σπίτι. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει μώλωπες στις έγκυες γυναίκες, ειδικά σε όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα.
Laser Αποτρίχωση: Αν και έχουν υπάρξει αρκετές εξελίξεις στον χώρο της μόνιμης αποτρίχωσης, αρκετοί γιατροί δεν την συνιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες.
Ορισμένα κέντρα αποτρίχωσης επισημαίνουν απλώς στις έγκυες μητέρες να μην κάνουν laser κοντά στην κοιλιά και το στήθος .Επιπλέον, όλες οι κλινικές και οι ιατροί θα πρέπει να αρνούνται την χορήγηση αναισθητικών προϊόντων σε έγκυες γυναίκες για τη θεραπεία της αποτρίχωσης λόγω της απορρόφησης των ουσιών που περιέχονται από τον οργανισμό.
Επειδή ακριβώς η αποτρίχωση με laser επιτυγχάνεται μέσω του φαινομένου της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, δηλαδή το μηχάνημα εκπέμπει δέσμη φωτός σε συγκεκριμένο μήκος κύματος η οποία διαπερνά την επιδερμίδα και απορροφάται από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα με αποτέλεσμα την καταστροφή του, γενικά δεν ενδείκνυται κατά την εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, την απόφαση θα την πάρετε εφόσον μιλήσετε με το γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας συμβουλέψει κατάλληλα.