Εγκυμοσύνη και φτέρνισμα: Είναι επικίνδυνο για το μωρό;
Τα συχνά φτερνίσματα είναι ένα από τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας που μπορεί να ταλαιπωρεί τις εγκύους.
Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν τη μύτη και κατά συνέπεια την ρινική / από την μύτη αναπνοή, ενώ συχνά εμφανίζεται μαζί με την αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το άσθμα. Προκαλείται από αλλεργική φλεγμονή , δηλαδή από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού, στα αεροαλλεργιογόνα.
Βασικά συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας
- Φτερνίσματα: Εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο στη σειρά, συχνά το πρωί ή / και με την έκθεση σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο για τον κάθε ασθενή αεροαλλεργιογόνο (κήποι ή πάρκα για τις γύρες, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα).
- Ρινική καταρροή: Πρόκειται για έκκριση διάφανης βλέννας («σαν νερό »), συνήθως σε αρκετή ποσότητα. Συχνά ακολουθεί τα φτερνίσματα, αλλά εμφανίζεται και μόνη της.
- Ρινική συμφόρηση: Είναι η «μπουκωμένη μύτη». Επηρεάζει συχνά την όσφρηση, μειώνοντάς την, αλλοιώνοντας κατά συνέπεια και την γεύση καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες. Επηρεάζει σε κάποιους ασθενείς και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά. Αυτό συμβαίνει διότι ένα τμήμα του αυτιού επικοινωνεί με την μύτη, οπότε αν είναι βουλωμένη η επικοινωνία αυτή μπορεί να σημαντικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα την παραπάνω αίσθηση).
- Κνησμός / φαγούρα στην μύτη, στο φάρυγγα, στα αυτιά: Ειδικά στη μύτη, η τριβή που ο κνησμός προκαλεί είναι συχνά τόσο έντονη που δημιουργείται μια μικρή οριζόντια (εγκάρσια) πτυχή στο κάτω μέρος της μύτης .
Το έντονο φτάρνισμα ενδέχεται να γίνει αρκετά ενοχλητικά στην εγκυμοσύνη. Η γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ακόμα και σουβλιά στην περιοχή της κοιλιάς.
Οι γιατροί ωστόσο είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι ειδικά αν η κύηση προχωράει φυσιολογικά χωρίς ενδείξεις για πρόωρο τοκετό, δεν συμβαίνει τίποτα απολύτως στο μωρό, όσο δυνατά κι αν φταρνιστείτε.
Αν πάλι το φτάρνισμα είναι έντονο και συνεχές η χρήση φυσιολογικού ορού και οι εισπνοές υδρατμών ή φύλλων ευκαλύπτου, είναι μία λύση ανακούφισης, ενώ, θα πρέπει να αποφεύγονται χώροι με σκόνη ή βόλτες σε εξοχή (γύρη).
Βουλωμένη μύτη στην εγκυμοσύνη: H ρινίτιδα της εγκυμοσύνης
Αλλεργική ρινίτιδα και ιγμορίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευτείτε αυτή την εποχή
Σπιτικά γιατροσόφια
Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας, υπάρχουν αρκετά σπιτικά γιατροσόφια που μπορούν να βοηθήσουν.
Ο φυσιολογικός ορός είναι μία απλή αλλά αποτελεσματική λύση για τον καθαρισμό των ρινικών διόδων και τη μείωση της συμφόρησης. Επίσης, οι εισπνοές υδρατμών, ειδικά με την προσθήκη αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου, μπορούν να διευκολύνουν την αναπνοή και να καταπραΰνουν τον ερεθισμό στη μύτη και το λαιμό.
Ένα άλλο δημοφιλές γιατροσόφι είναι το μέλι, το οποίο, αν καταναλώνεται τακτικά, θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού απέναντι στις τοπικές αλλεργίες. Τέλος, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση σε σκόνη και γύρη, καθώς αυτά είναι τα κύρια αεροαλλεργιογόνα που πυροδοτούν τα συμπτώματα.
Πρώτη δημοσίευση 11/10/2016, ανανεώθηκε