Μωρό και ύπνος: Μικρά κολπάκια και συμβουλές για όνειρα γλυκά

Μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνει μία νέα μαμά στον παιδίατρο της είναι το πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό, πώς θα το βοηθήσει να κοιμηθεί τη νύχτα και γιατί ξυπνάει πολλές φορές μέσα στην νύχτα.

Την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα δίνει ο καθηγητής παιδιατρικής Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, στο βιβλίο του «Οι πρώτοι 12 μήες του μωρού μου», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μωρό και ύπνος: Πού πρέπει να κοιμάται το μωρό

Είναι προτιμότερο να βάλετε το μωρό σας στο δικό του δωμάτιο από την πρώτη μέρα που θα πάτε σπίτι, εκτός και αν δεν υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο, οπότε θα το βάλετε στο δικό σας, Εάν μπει στο δικό του δωμάτιο, ένα σύστημα ασύρματης ενδοεπικοινωνίας είναι χρήσιμο για να ακούτε τις αντιδράσεις του.

Μωρό και ύπνος: Θερμοκρασία δωματίου
Αρχικά μπορεί να κοιμάται σε ένα καλαθάκι ή ένα προρτμπεμπέ, άλλα γρήγορα πρέπει να το τοποθετήσετε στο δικό του κρεβατάκι. Το κρεβατάκι του θα πρέπει να τοποθετείται μακριά από το σώμα του καλοριφέρ και η θερμοκρασία του δωματίου να μην υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου, διότι το μωρό ζεσταίνεται και ξυπνά συχνά τη νύχτα, έχει λίγα ούρα και ιδρώνει το κεφάλι του.

Επίσης, δεν πρέπει να το σκεπάζεται βαριά διότι έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και όταν τα μωρά είναι πολύ ζεστά διατρέχουν τον κίνδυνο του αιφνίδιου θανάτου.

Μωρό και ύπνος: Πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό
Το μωρό μετά τον τοκετό είναι πολύ ζωηρό για μια ώρα και ακολουθεί μια μεγάλη περίοδος με βαθύ ύπνο που μπορεί να κρατήσει και 24 ώρες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ορισμένα μωρά, παρουσιάζουν ελαφρύ ύπνο τον 1ο και τον 2ο μήνα και άλλα κοιμούνται την ημέρα αντί τη νύχτα.

Σταδιακά, τα διαστήματα που το μωρό είναι ξύπνιο γίνονται μεγαλύτερα. Στο τέλος του πρώτου μήνα μένουν ξύπνια 2-3 ώρες το 24ωρο, κυρίως το απόγευμα. Μερικές φορές όμως το μωρό είναι ξύπνιο 6-7 ώρες.

Μωρό και ύπνος: Πότε αρχίζει ένα μωρό να βλέπει όνειρα και εφιάλτες

  • Τα όνειρα και οι εφιάλτες του μωρού, εμφανίζονται στην ηλικία των 3-5 μηνών.

Μωρό και ύπνος: Μυστικά και κόλπα για να κοιμηθεί εύκολα το μωρό σας

  • Προγραμματίστε τον ύπνο του. Ακόμη και από την ηλικία των 4-6 μηνών το μωρό μπορεί να μάθει να κοιμάται 8 ώρες συνεχόμενες.
  • Τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του χρειάζεται να τρώει ανά 3-4 ώρες. Φροντίστε να ρυθμίζετε την ώρα του ύπνου πάντα σταθερά την ίδια ώρα, ώστε να μάθει είναι η ώρα του ύπνου και όχι «ώρα που κάνουμε χουζούρι».
  • Καθιερώστε ρουτίνα. Το μπάνιο πριν τον ύπνο, το τάισμα, η πιζάμα, το σβήσιμο των φώτων μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα στο μωρό, συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με την ώρα του ύπνου.
  • Αν για κάποιο λόγο τη νύχτα ξυπνήσει και κλάψει, φροντίστε να μη μιλάτε πολύ ή καθόλου, μην ανάβετε το φως, χρησιμοποιείστε μόνο ένα μικρό φωτάκι, μην το νανουρίζετε στην αγκαλιά σας και μην παίζεται μαζί του.
  • Κάντε του βρεφικό μασάζ πριν τον ύπνο. Είναι χαλαρωτικό!
  • Φροντίστε να έχει φάει καλά πριν κοιμηθεί ώστε να μην πεινάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Καθιερώστε ένα παραμύθι για «καληνύχτα». Τα παιδιά ηρεμούν και κοιμούνται ήσυχα όταν ακούν τη χαλαρωτική φωνή της μανούλας.

Μωρό και ύπνος: Ποιοι λόγοι κρατούν ξύπνιο ένα μωρό

  • Η συντροφιά: Το μωρό όταν κλαίει θέλει να πάτε κοντά του, να το αγκαλιάσετε και να παίξετε μαζί του.
  • Πεινάει: Τα μωρά συνήθως ξυπνούν τη νύχτα γιατί πεινάνε.
  • Ζεστό ή κρύο δωμάτιο: Το μωρό μπορεί να κρυώνει ή να ζεστένεται. Τους χειμερινούς μήνες να μην έχετε στο δωμάτιο πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου. Μην το σκεπάζετε βαριά γιατί θα ζεσταθεί και θα κλάψει.
  • Θέλει αλλαγή πάνας: Το μωρό δεν έχει πρόβλημα να κοιμηθεί με βρεγμένη πάνα. Υπάρχει όμως περίπτωση να συγκαεί και να πονάει.
  • Είναι άρρωστο: Μπορεί το παιδί να πονάει στο αυτάκι του, στην κοιλίτσα του, να έχει πυρετό ή να νιώθει αδιαθεσία. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved