Εγκυμοσύνη και μνήμη: Μειώνεται ή ενισχύεται η μνήμη κατά τη διάρκεια της κύησης;
Ξεχνάτε περισσότερο απ’ όσο συνήθως; Σταματάτε στο μέσο της φράσης και δεν θυμάστε τι θέλατε να πείτε; Ξεχάσατε τα κλειδιά σας ή χάνετε συχνά την αίσθηση του χρόνου;
Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η αφηρημάδα είναι συνηθισμένη τους τελευταίους έξι μήνες της εγκυμοσύνης αλλά ευτυχώς δεν είναι μόνιμη. Η πλήρης λειτουργία της μνήμης επανέρχεται περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννα. Η αφηρημάδα μπορεί να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης η οποία προκαλεί συχνά πονοκεφάλους, μεταπτώσεις της διάθεσης , κόπωση και μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.
Υπάρχει και η θεωρία ότι επειδή ο τοκετός και η γέννα ορίζονται από τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου ο οργανισμός ενθαρρύνει τη λειτουργία αυτής της πλευράς στην εγκυμοσύνη. Είναι εξίσου πιθανόν η αλλαγή της καθημερινότητας, οι αγωνίες, η έλλειψη ύπνου και η αυξημένη ενδοσκόπηση να συνεισφέρουν στην ελαφριά απώλεια μνήμης.
Ωστόσο,υπάρχει και η αντίθεση άποψη. Ο,τι δηλαδή η εγκυμοσύνη ενισχύει την μνήμη. Παλιότερη έρευνα έδειξε ότι οι επιδόσεις των γυναικών που συμμετείχαν σε μία σειρά από κάποια γνωστικά τεστ βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι εν τέλει λοιπόν ισχύει;
Όπως καταλήγουν αρκετοί επιστήμονες, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Η εγκυμοσύνη και γενικά η μητρότητα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαύγεια μια γυναίκας και να την κάνει πιο έξυπνη, η εξυπνάδα όμως αυτή αφορά συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις. Η ιδιαίτερη αυτή ευφυΐα έχει να κάνει αποκλειστικά με ό,τι αφορά τη μητρότητα, την εγκυμοσύνη ή ακόμα και τον τοκετό. Ασφαλώς σε αυτό συμβάλλουν και κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά που έχουμε. Κάθε μαμά δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο ον που αναπαράγεται και προσπαθεί πάση θυσία να βοηθήσει και να προστατέψει τους απογόνους του. Έτσι και στις μέλλουσες μανούλες έχει παρατηρηθεί ότι η αντιληπτική τους ικανότητα σε ότι έχει να κάνει με το παιδί τους οξύνεται σημαντικά. Για παράδειγμα σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι έγκυες έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Ακόμα και αυτό συμβαίνει για να μπορεί η μέλλουσα μαμά να προστατέψει το μωρό της αν κάτι είναι «χαλασμένο».
Όταν το συγκεκριμένο ζήτημα μελετήθηκε από την βιολογική πλευρά, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η γενική «αφηρημάδα» της εγκύου και η επιλεκτική της ευφυΐα σε συγκεκριμένα θέματα έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης σε συνδυασμό με την έλλειψη σιδήρου. Αυτά σε συνδυασμό με την κούραση και την που είναι μόνιμη αίσθηση για την κάθε εγκυμονούσα, οδηγούν αρκετά συχνά σε αδυναμία συγκέντρωσης. Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος της μέλλουσας μαμάς συρρικνώνεται κατά 8%, πάντα βέβαια επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό του μέγεθος.
Η καλύτερη συμβουλή είναι να κοιμάστε αρκετά και να έχετε σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η ήπια, τακτική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, και μειώνει την κόπωση. Τέλος η αφυδάτωση, μπορεί να προκαλέσει διαταραχή των ηλεκτρολυτών , γι΄αυτό πρέπει να πίνετε πολύ νερό.