Εγκυμοσύνη και δυσκοιλιότητα: Γιατί είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της κύησης;

Σχεδόν όλες οι εγκυμονούσες αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους πρόβλημα δυσκοιλιότητας.

Εγκυμοσύνη και δυσκοιλιότητα: Γιατί είναι πιο έντονη κατά τη διάρκεια της κύησης;

Ειδικά από τον έκτο μήνα και μετά, η δυσφορία που νοιώθουν λόγω δυσκοιλιότητας οι έγκυες είναι έντονη και ιδιαίτερα ενοχλητική.

Οι πιο σημαντικές αιτίες του προβλήματος
Η δυσκοιλιότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή αλλά και με τις ορμόνες. Το σώμα αυτή την περίοδο παράγει περισσότερη προγεστερόνη. Τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στον οργανισμό έχουν την ιδιότητα να ελαττώνουν τις συσπάσεις του εντέρου (χαλαρώνουν τους μυς του), με αποτέλεσμα η κίνηση της τροφής μέσα στον πεπτικό σωλήνα να επιβραδύνεται.
Η δυσκοιλιότητα κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προκληθεί, επίσης, από την πιο έντονη πίεση που ασκεί η μήτρα μεγαλώνοντας, στα εσωτερικά όργανα και στο έντερό σας, επιβραδύνοντας τις κινήσεις του. Τέλος, στα συμπληρώματα που δίνουν οι γυναικολόγοι (ασβέστιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ) περιλαμβάνεται και ο σίδηρος. Το συγκεκριμένο μέταλλο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης του εμβρύου, όμως συνευθύνεται για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Πώς αντιμετωπίζεται
Όταν η λειτουργία του εντέρου χρειάζεται λίγη ενίσχυση, η σωστή διατροφή και η ήπια άσκηση μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Είναι σημαντικό να προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και τροφές ολικής άλεσης. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι:
-τα φρούτα και κυρίως τα αποξηραμένα (δαμάσκηνα, σύκα, χουρμάδες, σταφίδες), βατόμουρα, καρπούζι, ακτινίδια,
-τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα πράσινα (μπρόκολο, χόρτα, μαρούλι, ρόκα, σπανάκι),
-δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης
-ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης ή σίκαλης ή πολύσπορα,
-ζυμαρικά ολικής άλεσης ή σίκαλης
-ρύζι καστανό
-γιαούρτι με πρεβιοτικά π.χ acidophilus ώστε να βοηθηθούν τα μικρόβια του εντέρου και να διασπάσουν καλύτερα την τροφή και το έντερο να κινηθεί.

Επίσης,
-Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι σε διάφορα γλυκά ή ροφήματα.
-Ξεκινήστε ήπια γυμναστική. Το περπάτημα, για παράδειγμα, ή το κολύμπι θεωρούνται οι καλύτερες ασκήσεις για κάθε μέλλουσα μαμά.
-Πηγαίνετε αμέσως στην τουαλέτα όποτε αισθάνεστε την ανάγκη.

Αν η δυσκοιλιότητα επιμένει σε σημείο όπου η έγκυος υποφέρει από έντονο πρήξιμο ή αισθάνεται πόνο, ίσως χρειαστεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα. Πρέπει, λοιπόν, να αποταθεί στο γιατρό της και εκείνος, ανάλογα με την περίπτωση, θα συστήσει και την ανάλογη θεραπεία. Αποφύγετε να πάρετε μόνη σας χάπια ή άλλα σκευάσματα κατά της δυσκοιλιότητας .

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved