Τι συμβαίνει στον γυναικείο εγκέφαλο τους μήνες της εγκυμοσύνης;
Είναι επιβεβαιωμένο και επιστημονικά: Η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον γυναικείο εγκέφαλο επιφέροντας σημαντικές αλλαγές στη δομή του.
Μάλιστα σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Neuroscience , οι γυναίκες υποβάλλονται σε σημαντική αναδιαμόρφωση του εγκεφάλου τους που διαρκεί για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά τη γέννηση. Αυτές οι αλλαγές ενδέχεται να βοηθούν τη γυναίκα να αντιμετωπίσει τη μητρότητα χωρίς προβλήματα..
Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Elseline Hoekzema του Πανεπιστημίου του Leiden, πραγματοποίησε τομογραφίες εγκεφάλου για πρώτη φορά σε μητέρες πριν και μετά την εγκυμοσύνη και παρατηρήθηκε μείωση της φαιάς ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ενσυναίσθηση, το άγχος και την κοινωνική συμπεριφορά. Είναι εκείνες οι αλλαγές που προκαλούν την υπερπροστατευτικότητα, την απαράμιλλη αγάπη και τη συνεχή ανησυχία
Στη μελέτη που διήρκησε πέντε χρόνια και έγινε στην Ισπανία, έγινε μαγνητική τομογραφία σε 25 γυναίκες ηλικίας 30 ετών, πριν μείνουν έγκυες και αμέσως μετά τον τοκετό. Επιπλέον, μαγνητική έγινε και σε 20 γυναίκες που δεν ήταν έγκυες αλλά ούτε έμειναν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Μέσω ενός ειδικού προγράμματος έγινε ανάλυση για να διαπιστωθούν οι αλλαγές που υπήρξε στον όγκο της φαιάς ουσίας των γυναικείων εγκεφάλων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι μόνο οι γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες είχαν υποστεί μείωση της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους στις περιοχές που συνδέονται με την κοινωνική γνώση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι αλλαγές αυτές αντιστοιχούν σε μια προσαρμοστική διαδικασία της λειτουργικής εξειδίκευσης προς τη μητρότητα. «Αυτές οι αλλαγές μπορεί να αντικατοπτρίζουν, εν μέρει τουλάχιστον, έναν μηχανισμό συναπτικού κλαδέματος, ο οποίος λαμβάνει χώρα επίσης στην εφηβεία», λέει ο Elseline Hoekzema, συν-επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου.
Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν καμία αλλαγή στη μνήμη ή άλλες γνωστικές λειτουργίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, συνεπώς, ότι η απώλεια της φαιάς ουσίας δεν συνεπάγεται κανένα γνωστικό έλλειμμα. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έδειξε ότι η εγκυμοσύνη συνεπάγεται μακροχρόνιες αλλαγές – τουλάχιστον για δύο χρόνια μετά τον τοκετό – στην μορφολογία του εγκεφάλου μιας γυναίκας.