Προδρομικός πλακούντας: Πώς επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Ο πλακούντας παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού και απομακρύνει τα προϊόντα αποβλήτων από το αίμα του.

Προδρομικός πλακούντας: Πώς επηρεάζει την εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Στις περισσότερες εγκυμοσύνες, ο πλακούντας βρίσκεται συνήθως στο επάνω μέρος της μήτρας. Στον προδρομικό όμως πλακούντα, ο πλακούντας είναι ασυνήθιστα χαμηλά στη μήτρα, δίπλα ή σε σημείο που καλύπτει το τράχηλο της μήτρας. Αυτό συμβαίνει περίπου 1 στις 200 εγκυμοσύνες. Ο προδρομικός πλακούντας δεν είναι συνήθως πρόβλημα στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν παραμείνει σε όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή να οδηγήσει σε άλλες επιπλοκές.

Εάν ο πλακούντας καλύπτει πλήρως τον τράχηλο της μήτρας, ονομάζεται πλήρης προδρομικός πλακούντας. Εάν είναι δεξιά, στα όρια του τραχήλου της μήτρας ονομάζεται οριακός προδρομικός πλακούντας. Εάν, ο πλακούντας έχει 2 εκατοστά απόσταση από τον τράχηλο της μήτρας, αλλά δεν συνορεύει με αυτή το άκρο του επιπέδου του πλακούντα, η θέση του πλακούντα είναι φυσιολογική. Η θέση του πλακούντα σας θα ελέγχεται κατά τη διάρκεια των προγεννητικών υπερήχων.

Συμπτώματα προδρομικού πλακούντα
Από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα προδρομικού πλακούντα είναι η ζωηρή, κόκκινη κολπική αιμορραγία κατά το δεύτερο ήμισυ της εγκυμοσύνης. Η αιμορραγία σταματά συνήθως χωρίς θεραπεία , αλλά σχεδόν πάντα επαναλαμβάνεται ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.

Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες προδρομικού πλακούντα;
Η εμφάνιση προδρομικού πλακούντα στις περισσότερες γυναίκες οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες. Είναι πιο πιθανό η επιπλοκή αυτή να σας συμβεί εάν συντρέχει οποιοσδήποτε από τα ακόλουθους παράγοντες:

• Είχατε προδρομικό πλακούντα σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη
• Είστε έγκυος με δίδυμα
• Είχατε πριν γεννήσει με καισαρική τομή
• Έχετε κάνει κάποια επέμβαση στη μήτρα
• Καπνίζετε
• Συχνά, πολλές έγκυες παραπονιούνται για ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά
• Επίσης, όσους περισσότερους τοκετούς έχετε κάνει και όσο μεγαλύτερη στην ηλικία είστε, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διατρέχετε

Διάγνωση
Ο προδρομικός πλακούντας μπορεί να διαγνωστεί μέσω υπερήχων, είτε κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος ρουτίνας ή μετά από ένα επεισόδιο κολπικής αιμορραγίας.
Ο πλακούντας σε ένα ποσοστό της τάξεως του 10-15% στον υπερηχογραφικό έλεγχο ρουτίνας στις 22 εβδομάδες μπορεί να βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας και ονομάζεται, πλακούντας χαμηλης πρόσφυσης. Ο πλακούντας θεωρείται φυσιολογικός, όταν απέχει περισσότερο από 2,5cm από το έσω τραχηλικό στόμιο. Ένας πλακούντας ονομάζεται προδρομικός εφόσος παραμένει χαμηλός μετά τις 28 εβδομάδες κύησης. Σε ένα ποσοστό της τάξεως του 95% περίπου, οι χαμηλής πρόσφυσης πλακούντες στις 22 εβδομάδες, μεταναστεύουν προς τα επάνω καθώς η κύηση προχωράει.

Τι συμβαίνει αν έχει γίνει διάγνωση προδρομικού πλακούντα;
Αυτό εξαρτάται σε ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης βρίσκεστε. Εάν το υπερηχογράφημα παρακολούθησης αποκαλύψει ότι ο πλακούντας εξακολουθεί να καλύπτει ή είναι πολύ κοντά στον τράχηλο της μήτρας σας, θα παρακολουθείστε με τακτικά υπερηχογραφήματα. Θα σας δοθούν οδηγίες για ανάπαυση και θα αποφύγετε κολπικές εξετάσεις οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, καθώς επίσης επίπονες εργασίες ή άρση βαρέων για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης σας.

Η αιμορραγία που προκαλείται από τον προδρομικό πλακούντα συμβαίνει όταν ο τράχηλος της μήτρας αρχίζει να διαστέλλεται και σπάνε τα αιμοφόρα αγγεία στην περιοχή αυτή. Είναι συνήθως ανώδυνη, μπορεί να ξεκινήσει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να κυμαίνεται από μικρή έως βαριά αιμορραγία. Εάν η αιμορραγία είναι σοβαρή, ίσως χρειαστεί να γεννήσετε το μωρό σας αμέσως, ακόμα και πρόωρα. Ίσως χρειαστείτε επίσης μετάγγιση αίματος.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved