Εγκυμοσύνη και διατροφή: Τα μυστικά για ισορροπημένη και καλή διατροφή χωρίς στερήσεις
Δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας κατά την εγκυμοσύνη.
Αρκεί να έχετε ένα ευρύ φάσμα υγιεινών και θρεπτικών τροφών ώστε να παίρνετε εσείς και το μωρό σας όλα τα συστατικά που χρειάζεστε.
Οι βασικές ομάδες για μία υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη είναι:
- Μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι πατάτες, το σιτάρι, το κινόα, το καφέ ρύζι, οι γλυκοπατάτες, η βρόμη , το καλαμπόκι και τα όσπρια είναι ιδανικές επιλογές και σας παρέχουν παράλληλα ίνες και λίγες πρωτεϊνες. Θα χρειάζεστε τουλάχιστον μία με δύο μερίδες σε κάθε γεύμα.
-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
Δώστε στον οργανισμό σας βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Είναι απαραίτητα τόσο στην κύηση όσο και τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, Θα πρέπει τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλώσετε να τα πλένετε πολύ καλά, καθώς περιέχουν τα πιο πολλά ισχυρά φυτοφάρμακα. Στρραφείτε σε ποικιλία διαφόρων χρωμάτων για να παίρνετε όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται και στοχεύετε σε έξι με επτά μερίδες την ημέρα.
-Πρωτεϊνες
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη των ιστών σας στη μήτρα και τους μαστούς, ώστε να ανταποκριθούν στις όποιες ανάγκες της εγκυμοσύνης. Να προτιμάτε πουλερικά και ψάρια που είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνες αλλά και σε σίδηρο. Τρώτε τουλάχιστον δύο με τρεις μερίδες την ημέρα.
-Υγιεινά λιπαρά
Λιπαρά χρειάζονται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των ματιών του μωρού, πριν και μετά τη γέννα. Ευνοούν την υγεία του πλακούντα και την ανάπτυξη πολλών ιστών. Τα σημαντικότερα από τα λιπαρά είναι τα «ωμέγα» τα βασικά λιπαρά οξέα (EFA) που είναι ουσιώδη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Αρκετά πολυακόρεστα λιπαρά και συγκεκριμένα ξηροί καρποί, σπόροι και λιπαρά ψάρια θα σας παρέχουν όσα χρειάζεστε.
-Γάλα και γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο και το ασβέστιο είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη των οστών του εμβρύου και του πλακούντα.Στοχεύετε σε τρεις μερίδες την ημέρα.
-Ινες
Οι ίνες βοηθούν στις κενώσεις , την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου. Απαντώνται σε πλήρεις τροφές, όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Στοχεύετε γύρω στα 25- 30 γρ. την ημέρα.
Λέμε επίσης «ναι»
-Στις θερμίδες αλλά με μέτρο
Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου 60.000 θερμίδες. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι το βάρος σας, θα αυξηθεί σταδιακά κατά τους 9 αυτούς μήνες, περίπου 11-12 κιλά.
-Στα πολλά μικρά γεύματα
Είναι καλό να επιλέγετε μικρά και συχνά γεύματα και αυτό γιατί θα βοηθήσουν αρκετά να διατηρηθεί σταθερό το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας.
-Στα αυγά
Δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχουμε πει ότι τα αυγά είναι ένα μικρός διατροφικός θησαυρός.