Πολλά ψάρια στην εγκυμοσύνη δίνουν παραπανίσια κιλά στα παιδιά
Οι έγκυες γυναίκες που τρώνε πολλά ψάρια έχουν αυξημένη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδιά με παραπανίσια κιλά και αιτία γι’ αυτό ενδέχεται να είναι οι τοξίνες των ψαριών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.
Τα ψάρια, και ιδιαίτερα τα λιπαρά, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, τα ψάρια αποτελούν βασική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, ωφελούν όχι μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο – αποτελούν μάλιστα ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό.
Από την άλλη μεριά, τα ψάρια περιέχουν διοξίνες, υδράργυρο, φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα και άλλες τοξίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα ψάρια μπορεί να περιέχουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες από το κρέας της ξηράς.
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τη Λήδα Χατζή, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, εξέτασαν στοιχεία από 26.184 γυναίκες που απέκτησαν παιδιά και τα παρακολουθούσαν μέχρι την ηλικία των 6 χρονών.
Τα 8.215 μωρά της μελέτης (δηλαδή το 31%) παρουσίασαν γρήγορη ανάπτυξη έως την ηλικία των 2 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά γρήγορης ανάπτυξης (56% των παιδιών) παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα και τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Νορβηγία (17,3% των παιδιών). Τα 4.987 (ή 19,4%) ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 4 τους χρόνια, ενώ τα 3.476 (το 15,2%) στα 6 τους χρόνια.
Η κατανάλωση ψαριών πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα σχετίσθηκε με 22% περισσότερες πιθανότητες παραπανίσιου βάρους των παιδιών μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στα κορίτσια.