Πυρετός στην εγκυμοσύνη: Τώρα τι κάνουμε
Ο πυρετός χρειάζεται προσοχή διότι υπάρχουν υποψίες ότι η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας (πάνω από τους 39 βαθμούς Κελσίου) -κυρίως κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης- ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο.
Κι αυτό γιατι μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα και αύξηση του καρδιακού παλμού του εμβρύου.
Η πρώτη σας δουλειά θα είναι να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Εκείνος θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή με κάποιο αντιιικό σκεύασμα. Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ασφαλές να παίρνετε χάπια παρακεταμόλης για να ρίξετε τον πυρετό στη διάρκεια της κύησης και να αντιμετωπίσετε τον πονοκέφαλο και τους πόνους στους μυς.
Επιπλέον μπορείτε να προσανατολιστείτε στα ομοιοπαθητικά προϊόντα, που δεν έχουν καθόλου αντενδείξεις για τη μαμά και το παιδί . Να ζητάτε πάντα τη συμβουλή του γιατρού που γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό και θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία.
Για την πρόληψη μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες: οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατηρείστε μια καλή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικές ουσίες, πιείτε πολλές πορτοκαλάδες. Πιείτε πολλά υγρά, νερό, αφεψήματα και χυμούς.
Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να κολλήσετε είναι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο που συστήνεται να γίνεται σε όλες τις εγκύους, γιατί -εκτός από την προστασία που παρέχουν στη μέλλουσα μητέρα- προσφέρουν ανοσία και στο μωρό για τους πρώτους μήνες της ζωής του, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού το ίδιο το βρέφος δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο πριν συμπληρώσει την ηλικία των 6 μηνών.