Δίδυμη κύηση: 5 πράγματα που πρέπει να περιμένετε
Η ανακάλυψη πως κυοφορείτε δίδυμα μπορεί αρχικά να σας σοκάρει.
Μερικές γυναίκες, ιδίως αν είναι οι ίδιες δίδυμες ή αν ήδη είχαν ένα μωρό στο παρελθόν, έχουν ένα προαίσθημα ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορούν να πιστέψουν μέχρι να δουν το αδιαμφισβήτητο υπερηχογράφημα.
Η κυοφορία διδύμων μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη από την κυοφορία ενός μόνου παιδιού. Ο γιατρός που σας παρακολουθεί θα θέλει να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή αν όλα βαίνουν καλώς. Επομένως θα πρέπει να περιμένετε:
1.Πιο συχνούς ελέγχους
Η αρτηριακή σας πίεση και το λεύκωμα στα ούρα θα ελέγχονται πιο συχνά, για τη διάγνωση προεκλαμψίας που είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή της πολύδυμης κύησης. Αν η πρώτη εξέταση αίματος που κάνατε έδειξε πτώση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης- όχι μόνο γιατί τα δίδυμα χρειάζονται πιο πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά γιατί το αίμα γίνεται πιο αραιό-, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει συμπλήρωμα σιδήρου.
2.Πιο συχνά υπερηχογραφήματα
Επειδή είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος την ανάπτυξη διδύμων με απλές εξετάσεις, ο γιατρός σας θα θέλει ακριβείς και συχνές εξετάσεις για να έχει σαφή εικόνα του πώς μεγαλώνουν τα δύο μωρά. Αν τα δίδυμά σας είναι ετεροζυγωματικά, τότε θα κάνετε έναν υπέρηχο κάθε τέσσερις εβδομάδες, ενώ αν είναι μονοζυγωματικά θα κάνετε τον υπέρηχο κάθε δύο εβδομάδες, καθώς οι επιπλοκές είναι περισσότερες σε αυτή την περίπτωση.
3.Πρόωρο τοκετό
Τα μωρά γεννιούνται νωρίς, συνήθως κατά την 37η εβδομάδα στο 50% των δίδυμων κυήσεων. Να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αμέσως μόλις αισθανθείτε πόνο, δείτε σημάδια αιμορραγίας ή ότι έχουν σπάσει τα νερά.
4.Τοκετό στο νοσοκομείο
Αν και μπορεί να γεννήσετε φυσιολογικά δεν αποκλείεται να χρειαστείτε καισαρική τομή.
5.Επιπρόσθετη άδεια μητρότητας
Εάν εργάζεστε, η κόπωση και η αυξανόμενη ανάγκη σας για ξεκούραση μπορεί να σας υποχρεώσουν να σταματήσετε να εργάζεστε νωρίτερα και να πάρετε μεγαλύτερη άδεια μητρότητας.
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο « Η βίβλος της εγκυμοσύνης», εκδόσεις Ψυχογιός.