Τι γνωρίζετε για την εμβρυϊκή δυσχέρεια;
Με τις συσπάσεις της μήτρας στον τοκετό, προωθείται στο έμβρυο αίμα από τον πλακούντα , που « χαλαρώνει» ανάμεσα στις συσπάσεις.
Αυτό εξασφαλίζει σταθερή παροχή οξυγονωμένου αίματος στο μωρό. Επιπλέον, τα μωρά είναι έτοιμα για τον τοκετό με ερυθρά αιμοσφαίρια που συγκρατούν οξυγόνο περισσότερο χρόνο.
Σε μερικές περιπτώσεις η ροή του αίματος προς και /ή από τον πλακούντα δεν είναι άριστη στον τοκετό και τα μωρά δυσφορούν. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως πίεση ομφάλιου λώρου, ανεπάρκεια του πλακούντα ή μόλυνση.
Η δυσφορία των μωρών, γνωστή ως «εμβρυϊκή δυσχέρεια», αναγνωρίζεται με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, είναι πιθανότερο το μωρό να αποβάλει μηκώνιο (η πρώτη σκουροπράσινη κένωση) στη μήτρα, αλλά και απότομη επιτάχυνση ή επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού μπορεί να καταδεικνύει δυσχέρεια. Ένα άλλο σημάδι είναι η υπερβολική κίνηση του μωρού. Κατά τον τοκετό, ο γιατρός ή η μαία μπορεί να πάρει ένα ελάχιστο δείγμα αίματος από το κρανίο του μωρού για να μετρήσει το επίπεδο του οξυγόνου, ώστε να επιβεβαιωθεί αν είναι σε δυσχέρεια ή όχι.
Τις περισσότερες φορές, δυσχέρεια σημαίνει ότι το μωρό πρέπει να είναι γεννηθεί το συντομότερο δυνατόν. Αν πλησιάζει η γέννα, μπορεί να γίνει εμβρυουλκία.
Η χρήση εμβρυουλκού ενδείκνυται αν δεν σπρώχνετε αποτελεσματικά. Τα μακριά, μεταλλικά σκέλη του περιβάλλουν το κεφάλι του μωρού για να το βοηθήσουν να κατέβει το γεννητικό σωλήνα. Ο γιατρός ή η μαία συνήθως χρειάζεται να διευρύνουν το άνοιγμα του κόλπου με επισιοτομή.
Η λαβίδα ανοίγει και τοποθετείται απαλά γύρω από το κεφάλι του μωρού. Όπως και με τη βεντούζα, θα σας ζητηθεί να σπρώχνετε με τις συσπάσεις όταν τραβά ο γιατρός.
Αν δεν έχει προχωρήσει ο τοκετός, μπορεί να χρειαστεί καισαρική.
Πληροφορίες από το βιβλίο " Η εγκυμοσύνη μου" εκδόσεις Διόπτρα.