Εγκυμοσύνη και ζέστη: Γιατί ζεσταινόμαστε περισσότερο κατά την κύηση;

Σε όλη την εγκυμοσύνη, ο όγκος του αίματός μας αυξάνεται κατά 40% με 50% για να καλύψει τις ανάγκες τις δικές μας και του μωρού μας.

Γι΄αυτό μπορεί να ζεσταινόμαστε, να ζαλιζόμαστε ή να έχουμε τάσεις λιποθυμίας. Η αύξηση του όγκου του αίματος είναι μεγαλύτερη από αυτή των ερυθρών αιμοσφαιριών , πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συγκριτικά να πέσει το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, δηλαδή ανεπαρκή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα κόπωση και άλλα συμπτώματα.

Γι΄ αυτό μπορεί να μας χορηγηθούν συμπληρώματα σιδήρου για αποκατάσταση του επιπέδου της αιμοσφαιρίνης, κάτι που μπορούμε να διευκολύνουμε με άφθονες τροφές πλούσιες σε σίδηρο.Για την άντληση του επιπλέον αίματος του σώματός μας, αυξάνεται ο καρδιακός μας παλμός κατά 10 με 15 χτύπους στο λεπτό, οπότε η καρδιά μας θα πρέπει να δουλεύει κατά 30% με 50% πιο σκληρά απ’ ό,τι πριν μείνετε έγκυος. Επειδή η καρδιά είναι μύες, ήπια άσκηση θα ευνοήσει την αποτελεσματική λειτουργία της και θα μας κάνει να έχουμε περισσότερη ενέργεια.

Για την παραγωγή του επιπλέον αίματος, το σώμα μας χρειάζεται άφθονα υγρά και σίδηρο, φολικό οξύ και βιταμίνη Β12 ( που απαντάται στα ψάρια και τα θαλασσινά, στο κόκκινο κρέας, στο τόφου και στα φύκια).Επίσης, καθώς η μήτρα μας διογκώνεται προς τα πάνω, στην 30ή εβδομάδα, εξασκεί μεγάλη πίεση στα γύρω όργανα, μερικά από τα οποία πρέπει να μετακινηθούν για να χωρέσει το μωρό.

Δεν είναι περίεργο να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία του σώματός μας, με συνέπεια πολλά συμπτώματα που παρατηρούνται στο τέλος της εγκυμοσύνης, όπως καούρες, λαχάνιασμα, δυσκοιλιότητα, ταχυπαλμία και ενοχλήσεις όπως οξείς πόνοι και σουβλιές σ’ αυτές τις περιοχές.

Πληροφορίες από το βιβλίο «Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved