Πρόκληση τοκετού: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πρόκειται για ιατρικές μεθόδους που έχουν σκοπό, όταν είναι απαραίτητο, να επιταχύνουν τους χρόνους του τοκετού. Η εφαρμογή της πρόκλησης τοκετού δικαιολογείται και επιβάλλεται όταν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις ή λόγοι όπως αυτοί που ακολουθούν πιο κάτω.

Πλεονεκτήματα πρόκλησης τοκετού

• Οι πόνοι είναι πιο σύντομοι και συνεπώς υποφέρετε για μικρότερο χρόνο
• Μπορείτε να καθορίσετε από πιο πριν την ημέρα που θέλετε να γεννηθεί το μωρό σας

Μειονεκτήματα πρόκλησης τοκετού

  • Οι συσπάσεις είναι πιο έντονες
  • Οι συσπάσεις είναι πιο επώδυνες
  • Η γέννηση δεν ακολουθεί τη φυσιολογική της πορεία

Είναι απαραίτητος ένας αυστηρός ιατρικός έλεγχος, συνεπώς είστε αναγκασμένες να παραμείνετε στο κρεβάτι καθ’όλη τη διάρκεια της διαστολής, συνεχώς συνδεδεμένες με μόνιτορ ώστε να ελέγχονται ο συσπάσεις και ο παλμός της καρδιάς του εμβρύου.

Πώς ξεκινά η πρόκληση τοκετού

Όταν απουσιάζουν τελείως οι συσπάσεις, οι πόνοι μπορούν να προκληθούν τεχνητά χρησιμοποιώντας φάρμακα (τις προσταγλαδίνες) που ξεκινάνε τις συσπάσεις και εισάγονται στον κόλπο με διάφορες μορφές και τρόπους.

Πώς γίνονται οι «τεχνητοί πόνοι»;

Εάν τα νερά έχουν σπάσει αλλά δεν υπάρχουν συσπάσεις ή και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. αν έχουν περάσει αρκετές ημέρες μετά την πιθανή ημερομηνία τοκετού), τότε ο γιατρός προκαλεί τεχνητούς πόνους για να ξεκινήσει ο τοκετός. Αυτό γίνεται με την εισαγωγή ενός κολπικού υπόθετου ή τζελ στον κόλπο ή με την ενδοφλέβια εισαγωγή ορμονών μέσω ορού. Κατά κανόνα, με την ωκυτοκίνη οι συσπάσεις ξεκινάνε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:
Πρόκληση τοκετού: Πότε χρειάζεται να γίνει και πώς γίνονται οι τεχνητοί πόνοι;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved