Ως αποβολή χαρακτηρίζεται οποιαδήποτε απώλεια κύησης πριν από τη συμπλήρωση 20 εβδομάδων ή όταν το έμβρυο ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια.
Πόσο συχνή είναι η αποβολή;
Σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές το ποσοστό των κυήσεων, οι οποίες καταλήγουν σε αποβολή κυμαίνεται μεταξύ του 15% και 20%.
Εντούτοις, η χρήση νέων πιο ευαίσθητων μεθόδων ανίχνευσης β – χοριακής, με τις οποίες δυνάμεθα να διαγνώσουμε κύηση εξαιρετικά νωρίς, οδήγησε στο συμπέρασμα, πως το ποσοστό των κυήσεων, που τελικά δεν εξελίσσονται, ενδέχεται να αγγίζει το 60% ή ακόμα και το 70%!
Απλά πολλές από αυτές τις αποβολές δεν γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα ως αποβολές, αφού το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα σε πρώιμο στάδιο της κύησης, οπότε και συγχέονται με μία – ίσως λίγο πιο «βαριά» - περίοδο. Τότε μιλάμε για «βιοχημική κύηση».
Πώς γίνεται η διάγνωση της αποβολής;
Θα μπορούσαμε να θέσουμε κάποια βασικά διαγνωστικά κριτήρια:
• Αδυναμία εντοπισμού εμβρυϊκών στοιχείων εντός αμνιακού σάκου
• Αδυναμία εντοπισμού καρδιακής λειτουργίας σε έμβρυο, του οποίου το μέγεθος είναι αρκετά μεγάλο
• Αδυναμία εντοπισμού καρδιακής λειτουργίας σε έμβρυο, στο οποίο είχε πριν εντοπισθεί καρδιακή λειτουργία
• Μη ικανοποιητική εξέλιξη των επιπέδων β – χοριακής γονιδοτροπίνης
Πώς αντιμετωπίζεται η αποβολή;
Αν η αποβολή έλαβε χώρα σε πρώιμο στάδιο της κύησης και δεν εντοπίστηκαν εμβρυϊκά στοιχεία κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, τότε ενδέχεται να μη χρειαστεί κάποια περαιτέρω επέμβαση από πλευράς ιατρού. Την τελική όμως απόφαση, για το αν θα χρειαστεί κάποιος χειρουργικός καθαρισμός της ενδομητρικής κοιλότητας (απόξεση του ενδομητρίου), θα τη λάβετε μαζί με τον ιατρό σας.
Ο θεράπων θα εκτιμήσει με υπερηχογραφικό έλεγχο το αν εντός της ενδομητρικής κοιλότητας εντοπίζεται ποσότητα ιστού τέτοια, που να χρειαστεί απόξεση. Απόξεση εξάλλου ίσως να χρειαστεί, αν μετά από την αποβολή υφίσταται εμμένουσα κολπική αιμόρροια.
Σε μερικές περιπτώσεις αποβολής σε αρχόμενο στάδιο της κύησης, οπότε και δεν εντοπίστηκαν εμβρυϊκά στοιχεία εντός της κοιλότητας της μήτρας, συνιστάται απόξεση, προκειμένου να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο εξωμήτριας κύησης.
Αν πάλι κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο εντοπιστούν εμβρυϊκά στοιχεία εντός της μήτρας, τότε συνήθως συνιστάται απόξεση της ενδομητρικής κοιλότητας.
Σε περιπτώσεις, που η αποβολή λαμβάνει χώρα σε πιο προχωρημένα στάδια της κύησης, ενδέχεται να χρειαστεί να προηγηθεί του χειρουργικού καθαρισμού η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ώστε να «προετοιμαστεί» η μήτρα για την επέμβαση αυτή. Τότε χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία τρόπον τινά προκαλούν διαστολή του τραχήλου και συσπάσεις της μήτρας. Με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της μήτρας εξέρχεται αυτόματα πριν από αυτή καθαυτή την απόξεση.
Τι είναι ο χειρουργικός καθαρισμός (απόξεση) της κοιλότητας της μήτρας;
Πρόκειται για μια επέμβαση, η οποία εκτελείται υπό ελαφρά αναισθησία (τη λεγόμενη «μέθη»). Ο ιατρός με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων προκαλεί διαστολή του τραχήλου με μηχανικό τρόπο. Σε μερικές περιπτώσεις χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή, η οποία διευκολύνει τη διαστολή του τραχήλου. Στη συνέχεια με χειρουργικά εργαλεία «καθαρίζεται» το εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας από το περιεχόμενό της.
Πόσο καιρό θα μείνω στο νοσοκομείο μετά από την απόξεση;
Συνήθως επιστρέφετε στο σπίτι σας αυθημερόν, ενώ στις καθημερινές σας υποχρεώσεις μπορείτε να επιστρέψετε την επόμενη ημέρα.
Καλό θα ήταν για δύο με τρεις ημέρες μετά από την επέμβαση να αποφεύγετε να σηκώνετε υπερβολικά βάρη, καθότι έτσι αυξάνεται η πίεση στη μήτρα σας και ενδέχεται να δείτε λίγο παραπάνω αίμα στο σερβιετάκι.
Αν η αποβολή έλαβε χώρα σε πιο προχωρημένο στάδιο της κύησης, ίσως να χρειαστεί να διανυκτερεύσετε ένα βράδυ στο νοσοκομείο και να περιμένετε μία εβδομάδα με δέκα ημέρες, πριν επιστρέψετε στις υποχρεώσεις σας.
Μετά την απόξεση θα πάρω φάρμακα;
Συνήθως χορηγείται μια αντιβίωση, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα φλεγμονής της ενδομητρικής κοιλότητας.
Κατά περίπτωση ίσως χορηγηθεί για σύντομο χρονικό διάστημα και φαρμακευτική αγωγή, η οποία προκαλεί συσπάσεις της μήτρας, αφού έτσι περιορίζεται η όποια κολπική αιμόρροια παρατηρηθεί μετά από την απόξεση.
Κάποιοι συνιστούν και τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων, διότι με τον τρόπο αυτό μειώνονται θεωρητικά οι πιθανότητες εμφάνισης του Συνδρόμου Asherman.
Επίσης, θα σας χορηγηθεί κάποιο από τα συνήθη αναλγητικά σκευάσματα, ώστε να περιοριστεί ο πόνος, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιος.
Τέλος, εν όψει επόμενης κύησης συνιστάται η λήψη φυλλικού οξέος.
Γιατί χρειάζεται απόξεση μετά από την αποβολή;
Οι λόγοι είναι βασικά δύο:
• Η παραμονή νεκρωτικού υλικού, όπως αυτό των ατελώς αποβληθέντων εμβρυϊκών στοιχείων, εντός της κοιλότητας της μήτρας αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής εντός αυτής, της λεγόμενης ενδομητρίτιδος.
• Με την επέμβαση αυτή ελέγχεται η κολπική αιμόρροια, που συχνά ακολουθεί μια αποβολή.
Πότε θα ξαναέρθει η περίοδος μετά από μία αποβολή;
Σε γενικές γραμμές η ωοθυλακιορρηξία λαμβάνει χώρα εντός δύο με τεσσάρων εβδομάδων από την αποβολή και η έμμηνος ρύση επανέρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά από την ωοθυλακιορρηξία. Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις, που η γυναίκα χρειάζεται να περιμένει περισσότερο προκειμένου να επανέλθει ο κύκλος.
Πόσο διάστημα χρειάζεται να περιμένω για ξεκινήσω ξανά τις ερωτικές επαφές;
Γενικά συνιστάται η αποφυγή των ερωτικών επαφών για διάστημα περίπου δύο εβδομάδων από την αποβολή, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο φλεγμονής εντός της κοιλότητας της μήτρας.
Πόσο διάστημα χρειάζεται να περιμένω για να ξεκινήσω ξανά προσπάθειες εγκυμοσύνης;
Δεν υπάρχει απολύτως ξεκάθαρη οδηγία. Φυσικά είναι αναγκαίο να ληφθεί υπόψη και ο χρόνος, που χρειάζεστε για να ανακάμψετε ψυχολογικά.
Φαίνεται όμως, πως αν πρόκειται για αποβολή πρώτου τριμήνου μπορείτε με ασφάλεια να ξεκινήσετε προσπάθειες μετά την έλευση του δεύτερου κύκλου από την αποβολή.
Αν πρόκειται για αποβολή δεύτερου τριμήνου, τότε ίσως να πρέπει να δοθεί στο γεννητικό σας σύστημα περισσότερος χρόνος, προκειμένου να επανέλθει στην προτέρα κατάσταση. Ίσως στην περίπτωση αυτή να χρειαστεί να περιμένετε τον τρίτο ή τον τέταρτο κύκλο από την αποβολή.
Υπάρχουν εξετάσεις, που πρέπει να γίνουν μετά από μία αποβολή;
Αυτό εξαρτάται από το ιστορικό σας. Ενδέχεται ο ιατρός σας να σας συστήσει να υποβληθείτε στις εξετάσεις για καθ’ έξιν αποβολές.
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr