Η καισαρική τομή επηρεάζει την ανθρώπινη εξέλιξη;

Μενέλαος Λυγνός

Τι σημαίνει όταν λέμε, πως προβαίνουμε σε καισαρική «λόγω δυσαναλογίας»;

Πρακτικά ο όρος «δυσαναλογία» σημαίνει, πως το μωρό είναι κατά κάποιον τρόπο «πολύ μεγάλο», για να περάσει από τη λεκάνη της γυναίκας, ώστε να επιτευχθεί κολπικός (ή «φυσιολογικός) τοκετός.

Υπό μίαν έννοια, όσο πιο «στενή» είναι η λεκάνη μιας γυναίκας, τόσο αυξημένες είναι οι πιθανότητες το μωρό να μην μπορεί να περάσει το «τελευταίο εμπόδιο» πριν φτάσει στον κόλπο. Επομένως, οι γυναίκες με στενή λεκάνη έχουν αυξημένες πιθανότητες να χρειαστεί να υποβληθούν σε καισαρική τομή «λόγω δυσαναλογίας».

Πόσο πιθανό είναι να χρειαστεί να προβούμε σε καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας;

Εκτιμάται, πως η πιθανότητα να χρειαστεί καισαρική τομή λόγω δυσαναλογίας έχει αυξηθεί από τους 30 ανά 1000 τοκετούς, που ήταν στη δεκαετία του ’60 στους 36 ανά 1000 τοκετούς στις ημέρες μας.
Η αύξηση αυτή εκ πρώτης όψεως φαίνεται «αναιμική», όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αύξηση των πιθανοτήτων αυτών κατά 10% με 20% τα τελευταία 50 με 60 χρόνια. Συνεπώς, εν τοις πράγμασι η διαφοροποίηση είναι σημαντική.

Πού οφείλεται η αύξηση των πιθανοτήτων αυτών;

Το Δεκέμβριο του 2016 δημοσιεύθηκε μια ενδιαφέρουσα μελέτη, της οποίας προΐστατο ο Dr Philipp Mitteroecker από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Οι ερευνητές, που συμμετείχαν στη συγγραφή του πονήματος αυτού διατύπωσαν τη θεωρία, πως η σημαντική αύξηση των περιστατικών καισαρικών τομών λόγω δυσαναλογίας τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται ακριβώς στη χρήση της καισαρικής τομής!

Με άλλα λόγια, σε εποχές προ της ευρείας χρήσης της καισαρικής τομής, οι γυναίκες με στενή λεκάνη, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν δυσαναλογία κατά τον τοκετό και αντιμετώπιζαν αφενός υψηλότερες πιθανότητες να μην φέρουν σε πέρας τον τοκετό, αφετέρου υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τον τοκετό. Έτσι τα γονίδια, τα οποία καθορίζουν τη «στενή λεκάνη» είχαν χαμηλότερες πιθανότητες να περάσουν στην επόμενη γενεά. Κατά συνέπεια οι γυναίκες με «στενή λεκάνη» θα ήταν λιγότερες στον ευρύ πληθυσμό.

Η έλευση και ευρεία χρήση της καισαρικής τομής όμως, οδήγησε σε αύξηση των πιθανοτήτων τεκνοποίησης για τις γυναίκες αυτές, οπότε και σε αύξηση των πιθανοτήτων τα γονίδια, που καθορίζουν το σχηματισμό «στενής» λεκάνης να περάσουν στην επόμενη γενεά. Κατά συνέπεια το ποσοστό των γυναικών με στενή λεκάνη αυξήθηκε στο γενικό πληθυσμό. Έτσι εμφανίστηκε και παράλληλη αύξηση του ποσοστού των καισαρικών τομών λόγω δυσαναλογίας επί του συνόλου των τοκετών.

Δηλαδή στο μέλλον υπάρχει πιθανότητα να αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά των καισαρικών τομών λόγω δυσαναλογίας;

Οι επιστήμονες, που συνέγραψαν τη μελέτη διατείνονται, πως η τάση αύξησης του ποσοστού των καισαρικών τομών λόγω δυσαναλογίας συνεχίζει να υφίσταται στις ημέρες μας. Συνεπώς, διαβλέπουν την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών των καισαρικών τομών λόγω δυσαναλογίας.
Εντούτοις, υπολογίζεται, πως ο ρυθμός αύξησης των ποσοστών αυτών βαίνει μειούμενος. Επομένως, η προοδευτική αύξηση του ποσοστού των καισαρικών λόγω δυσαναλογίας ενδέχεται να συνεχίσει μεν, αλλά δεν θα είναι το ίδιο «θεαματική».

Αντί επιλόγου...
Τα αποτελέσματα, στα οποία κατέληξαν οι μελετητές, σε καμία περίπτωση δεν αποσκοπούν στην προώθηση της καισαρικής τομής. Τα συμπεράσματα αυτά δεν αποτελούν παρά την απόπειρα εξήγησης του φαινομένου της αυξητικής τάσης των καισαρικών τομών λόγω δυσαναλογίας με τη χρήση της στατιστικής ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved