Γιατί τα νεογέννητα μελανιάζουν σε διάφορα σημεία του σώματός τους;

Το δέρμα του μωρού όταν γεννηθεί, είναι καλυμμένο με ένα υγρό που λέγεται αμνιακό υγρό. Είναι μέσα σε αυτό το υγρό, που για 9 μήνες «κολυμπούσε» όταν ήταν μέσα στη μήτρα της μητέρας του.

Γιατί τα νεογέννητα μελανιάζουν σε διάφορα σημεία του σώματός τους;
Bigstock

Τα περισσότερα είναι καλυμμένα, είτε ολόκληρα είτε σε ορισμένα σημεία με μια λευκή λιπαρή ουσία, το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa). Αυτό έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, αφού αποτελεί φυσικό φραγμό κατά των μικρομολύνσεων του δέρματος.Το δέρμα του νεογνού, έχει αναπτυγμένη αίσθηση του πόνου, του ψυχρού, του θερμού και της υγρασίας γι’ αυτό πρέπει να το διατηρούμε στεγνό, καθαρό και ζεστό.

Πίεση κατά τον τοκετό

Σύμφωνα με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, αμέσως μετά τον τοκετό, το χρώμα του νεογνού μπορεί να είναι μελανό. Μετά τις πρώτες αναπνοές θα γίνει κόκκινο και μετά ροδαλό. Όταν κλαίει μπορεί να μελανιάζει γύρω από το στόμα χωρίς καμιά σημασία.

Μπορεί επίσης, οι παλάμες και τα πέλματα να είναι μελανιασμένα (κυανωτικά) και πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα. Αυτό οφείλεται στο ότι η αιμάτωση στα σημεία αυτά είναι λιγότερη, λόγω της ευαισθησίας των αγγείων στις αλλαγές της θερμοκρασίας και της σύσπασης τους.

Στο πρόσωπο του μωρού μπορεί να δείτε μελανιές ή κοκκινίλες. Είναι φυσιολογικά και είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχεται το μωρό περνώντας από τον κόλπο της μητέρας. Θα εξαφανιστούν τις επόμενες μέρες .

Εμετοί νεογέννητου: Πότε είναι ανησυχητικοί;

Μειωμένη αιμάτωση στα άκρα

Τα χέρια, τα πόδια, οι παλάμες και τα πέλματα ενός νεογέννητου μπορεί να εμφανίζονται μελανιασμένα (κυανωτικά) ή πιο κρύα από το υπόλοιπο σώμα. Αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή αιμάτωση σε αυτά τα σημεία, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία είναι ακόμα ευαίσθητα στις αλλαγές θερμοκρασίας και συσπώνται πιο εύκολα.

Μελανιές στο σώμα του παιδιού: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Φροντίδα νεογέννητου: Ακολουθήστε το μητρικό σας ένστικτο

Προσαρμογή του κυκλοφορικού συστήματος

Το κυκλοφορικό σύστημα του μωρού προσαρμόζεται σταδιακά μετά τη γέννηση. Κατά τη μετάβαση από την ενδομήτρια ζωή στον έξω κόσμο , η κατανομή του αίματος στο σώμα αλλάζει, και ορισμένα σημεία μπορεί να εμφανίζονται πιο μπλε ή μελανιασμένα καθώς το σώμα του μωρού σταθεροποιεί την κυκλοφορία του αίματος.

Κλάμα

Όταν το μωρό κλαίει έντονα, μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινό μελάνιασμα γύρω από το στόμα. Αυτό είναι συνήθως ακίνδυνο και δεν αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος.

Αυτά τα φαινόμενα είναι φυσιολογικά και συνήθως δεν απαιτούν καμία ανησυχία, καθώς εξαφανίζονται σταδιακά. Αν οι μελανιές παραμείνουν για μεγάλο διάστημα ή εμφανίζονται σε ασυνήθιστα σημεία, είναι καλό να ζητηθεί η συμβουλή του παιδιάτρου .

Πρώτη δημοσίευση 19/07/2017, ανανεώθηκε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved