Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνει μια εγκυμονούσα;

Μενέλαος Λυγνός

Η εγκυμονούσα χρειάζεται περισσότερο νερό από μια μη έγκυο γυναίκα;

Το νερό και το σώμα μου

Σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει, πως το σώμα μας αποτελείται κατά 60% με 70% από νερό. Το νερό βρίσκεται μέσα σε κάθε κύτταρό μας και φυσικά αποτελεί το βασικό συστατικό του αίματός μας και όλων των σωματικών μας υγρών. Το νερό είναι απαραίτητο για βασικές σωματικές μας λειτουργίες, όπως τη μεταφορά των απαραίτητων στοιχείων και ορμονών στα διάφορα όργανά μας, ενώ με το νερό «καθαρίζει» το σώμα μας από τοξίνες και «άχρηστα» και ενδεχομένως επικίνδυνα υποπροϊόντα του μεταβολισμού μας.

Η εγκυμονούσα χρειάζεται περισσότερο νερό από μια μη έγκυο γυναίκα;

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία της Ιατρικής (National Academy of Medicine) των Η.Π.Α. η εγκυμονούσα, που ζει σε περιοχή με ήπιο κλίμα, χρειάζεται κατά μέσο όρο 12 με 13 ποτήρια νερό (το κάθε ποτήρι περιέχει περίπου 240 χιλιοστόλιτρα υγρό). Αντίθετα εκτός εγκυμοσύνης, μια γυναίκα, που ζει σε περιοχή με τις ίδιες κλιματικές συνθήκες, συνιστάται να καταναλώνει ημερησίως περίπου 11 ποτήρια νερό. Φυσικά, η ανάγκες σε νερό αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη σωματική δραστηριότητα. Έτσι κατά τις ζεστές ημέρες ή όταν η σωματική δραστηριότητα είναι αυξημένη, οι απαιτήσεις του οργανισμού σε ενυδάτωση αυξάνονται αναλόγως.

Πώς μπορώ να ξέρω, αν πίνω αρκετό νερό;

Η αλήθεια είναι, πως είναι κάπως δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος πόσο νερό καταναλώνει στην πραγματικότητα. Θα μπορούσατε όμως να αποκτήσετε τη συνήθεια – τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της κύησης – να γεμίζετε κάθε πρωί δύο μπουκάλια νερό και να τα έχετε μαζί σας και να πίνετε από αυτά. Έτσι στο τέλος της ημέρας, θα γνωρίζετε πόσο νερό ήπιατε.

Όμως, όσο απλό και να ακούγεται αυτό, δεν είναι πάντα εύκολο να «κρατήσετε» τη συνήθεια αυτή, ιδιαίτερα, αν εργάζεστε και οι ρυθμοί της δουλειάς σας «απορροφούν». Ένας πρακτικός τρόπος, για να παρακολουθεί κανείς το επίπεδο ενυδάτωσής σου, είναι να παρατηρεί το χρώμα των ούρων του. Ιδανικά τα ούρα σας συνιστάται να έχουν χρώμα «ανοικτό» κίτρινο και να μην είναι «πυκνά». Σε περίπτωση, που τα ούρα σας έχουν «έντονο» κίτρινο χρώμα, τότε μάλλον – όπως λέμε – «είστε πίσω σε υγρά» και καλόν είναι να αναζητήσετε ένα ποτήρι νερό.

Πώς το νερό ωφελεί το μωράκι μου;

Δεν πρέπει να ξεχνάτε, πως η ανάπτυξη του μωρού εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα «υλικά», που εσείς του παρέχετε. Από εσάς λαμβάνει μέσω του πλακούντα τα απαραίτητα στοιχεία, για να μεγαλώσει, τα οποία είναι διαλυμένα μέσα στο νερό του αίματός σας. Επίσης μέσω του νερού του αίματος το μωράκι αποβάλλει τα προϊόντα του μεταβολισμού του, που του είναι άχρηστα και επιβλαβή.

Επιπροσθέτως, όταν υποβάλλεστε σε υπερηχογραφικό έλεγχο, είναι εμφανές, πως το μωράκι σας «κολυμπά» μέσα σε υγρό. Το υγρό αυτό είναι το λεγόμενο αμνιακό υγρό. Το αμνιακό υγρό προστατεύει το μωράκι σας, διότι λειτουργεί εν είδει «μαξιλαριού» και δεν το αφήνει να τραυματιστεί από ενδεχόμενα τραντάγματα ή πτώσεις δικές σας.

Το αμνιακό υγρό εξάλλου είναι απαραίτητο και για την ορθή ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος του μωρού. Με δεδομένο αφενός, πως το αμνιακό υγρό αποτελείται κυρίως από νερό, αφετέρου, πως η μοναδική «πηγή» του νερού για τη δημιουργία αμνιακού υγρού είστε εσείς, είναι προφανές το όφελος, που το μωράκι σας έχει από την επαρκή ενυδάτωσή σας. Τέλος κατά τη διάρκεια της κύησης το σώμα σας παράγει περίπου 40% περισσότερα υγρά και για το λόγο αυτό χρειάζεται και περισσότερο νερό.

Πώς η κατανάλωση νερού ωφελεί την εγκυμονούσα;

  • Παρέχει προστασία από τις ουρολοιμώξεις.
  • Η ενυδάτωση προάγει τη διούρηση και η διούρηση είναι το βασικό μέσο απομάκρυνσης ενδεχομένως βλαπτικών για το ουροποιητικό σας σύστημα μικροβίων
  • Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα μάλιστα συχνά συνδέεται και με την εμφάνιση ενοχλητικών αιμορροΐδων.
  • Περιορίζει την κατακράτηση υγρών. Η κατακράτηση υγρών στην εγκυμοσύνη είναι από τις συχνότερα αναφερόμενες οχλήσεις και συνδέεται τόσο με οιδήματα στα κάτω άκρα, τα οποία συχνά προκαλούν και κράμπες, όσο και με οιδήματα στα άνω άκρα, τα οποία συχνά συνδέονται με την εμφάνιση του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.
  • Μειώνεται το αίσθημα κόπωσης, που συχνά συνοδεύει την εγκυμοσύνη
  • Περιορίζονται οι συχνοί πονοκέφαλοι (σε πολλές περιπτώσεις ο πονοκέφαλος είναι από τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης)

Τι συνέπειες ενδεχομένως να έχει η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της κύησης;

Αν δεν ενυδατώνεστε επαρκώς, όσο είστε έγκυος, εκτός από το ότι δεν «απολαμβάνετε» τα θετικά του νερού, ενδέχεται – ειδικά στα τελικά στάδια της κύησης – να εμφανιστούν συσπάσεις, οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό.

Μερικές συμβουλές για καλή ενυδάτωση

  • Το πρωί συνηθίστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό
  • Κάθε φορά, που πάτε τουαλέτα, πίνετε και λίγες γουλιές νερό, ώστε να αναπληρωθεί η απώλεια υγρών λόγω της διούρησης.
  • Λίγο πριν πάτε για ύπνο πιείτε λίγες γουλιές νερό
  • Φροντίστε να μην έχετε το αίσθημα της δίψας. Το αίσθημα αυτό συνδέεται με αφυδάτωση
  • Καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε νερό.
  • Εναλλακτικά του νερού ενυδάτωση επιτυγχάνεται πιο «απολαυστικά» με την κατανάλωση χυμών ή γάλακτος. Βέβαια, καλόν είναι να λαμβάνετε υπόψη σας, πως αυτά έχουν και θερμιδική αξία, η οποία πρέπει να συνυπολογιστεί, ώστε να μην πάρετε υπερβολικό βάρος.
  • Αποφύγετε να πίνετε το νερό ή όποιο άλλο υγρό επιλέξετε «μονορούφι». Προτιμάτε να πίνετε μικρές γουλιές και να κατανέμετε την κατανάλωση νερού σε πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
  • Αναψυκτικά μπορείτε να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της κύησης – εκτός αν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, που να υπαγορεύουν το αντίθετο – αλλά αυτά αφενός περιέχουν θερμίδες, αφετέρου μερικά περιέχουν και καφεΐνη, η κατανάλωση της οποίας πρέπει να είναι μετριασμένη. Γενικά, τα αναψυκτικά δεν θεωρούνται καλό μέσο ενυδάτωσης, αφού σε πολλές περιπτώσεις επιτείνουν την αφυδάτωση, διότι περιέχον πολλά σάκχαρα.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved