Υποθυρεοειδισμός και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η ασθένεια του θυρεοειδούς είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.
Η εγκυμοσύνη έχει επιπτώσεις στον θυρεοειδή αδένα και κατ’ επέκταση στη λειτουργία του. Η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι περίπλοκη.
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που ζυγίζει περίπου 15 γραμμάρια και βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ. Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης του σώματος. Οπότε σε μια εγκυμοσύνη όπου οι ορμόνες «τρελαίνονται» είναι φυσικό να επηρεάζεται ο θυρεοειδής.
Συμπτώματα υποθυρεοειδισμού:
- Κόπωση
- Κατάθλιψη
- Ήπιο κέρδος βάρους
- Υπνηλία
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηρά και χονδροειδή μαλλιά
- Ξηρό δέρμα
- Μυϊκές κράμπες
- Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να είναι αυξημένα
- Πόνους και πρήξιμο στα πόδια
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Απώλεια μαλλιών
- Μειωμένη όρεξη
- Αλλαγές στη διάθεση
- Θολή όραση
Αίτια υποθυρεοειδισμού:
Η πιο συνηθισμένη αιτία υποθυρεοειδισμού όπως σας έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν σε άρθρο μας, είναι μια αυτοάνοση ασθένεια γνωστή ως θυρεοειδίτιδα του Hashimoto και προκαλείται από αντισώματα τα οποία στρέφονται κατά του θυρεοειδικού ιστού. Ωστόσο, η πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η έλλειψη ιωδίου καθώς, το ιώδιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν την υποξεία θυρεοειδίτιδα (ιογενής ασθένεια του θυρεοειδούς αδένα), νόσους της υπόφυσης και του υποθαλάμου, μια προηγούμενη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή μία επέμβαση στο θυρεοειδή.
Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν οι συνέπειες του υποθυρεοειδισμού κατά την εγκυμοσύνη;
- Όλες οι γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη θα πρέπει να εξετάζονται για τον έλεγχο της νόσου του θυρεοειδούς.
- Όλες οι έγκυες γυναίκες με αυξημένο θυρεοειδή, ή υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών αντισωμάτων στο αίμα, ή οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής νόσου ή συμπτώματα υποθυρεοειδισμού θα πρέπει να εξετάζονται για υποθυρεοειδισμό.
- Σε γυναίκες που είναι στο όριο για υποθυρεοειδισμό και οι οποίες έχουν θετικά αντισώματα - που μπορεί να υποδηλώνουν μια συνεχιζόμενη αυτοάνοση καταστροφή του θυρεοειδούς - η θεραπεία με χαμηλή δόση θυρεοειδούς ορμόνης κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επωφελής.
- Υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση σεληνίου σε γυναίκες με υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχει όφελος κατά τη στιγμή της προκαταρκτικής λήψης. Αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθεί με το γιατρό σας.
Με σωστή ενημέρωση, γρήγορη διάγνωση και άμεση αντιμετώπιση με την κατάλληλη θεραπεία από έναν ειδικό, τίποτα δεν μπορεί να βλάψει ούτε εσάς ούτε το μωράκι σας!