Πότε η τομή της καισαρικής πονά λιγότερο;
Τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται από τους γιατρούς, όταν η γυναίκα γεννά με καισαρική, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Αυτό προκύπτει από μια αμερικανική έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, με επικεφαλής την αναισθησιολόγο δρα Ρουθ Λαντάου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης σύμφωνα με την οποία, όχι μόνο οι μικρού αλλά και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται όταν μια γυναίκα έχει επιλέξει να γεννήσει με καισαρική. Και στην μία αλλά και στην άλλη περίπτωση, ο πόνος που θα νοιώθει μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπίστωσαν ότι η ιδανική τομή έχει μήκος 12 έως 17 εκατοστών. Τομές κάτω των 12 ή άνω των 17 εκατοστών αυξάνουν την πιθανότητα για πρόκληση μεγαλύτερου πόνου. Είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται κάτι τέτοιο σε μια μελέτη.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν στοιχεία για 690 καισαρικές και παρακολούθησαν τη μετεγχειρητική εξέλιξη των γυναικών για διάστημα έως ενός έτους, επεσήμαναν ότι οι τομές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, από εννέα έως 23 εκατοστά, ενώ και οι πόνοι που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα μετά, διαφέρουν σημαντικά. Χρόνιο πόνο -ακόμη κι ένα έτος μετά τον τοκετό- νιώθουν πάντως ελάχιστες γυναίκες (κάτω του 3%).
Στη χώρα μας η καισαρική τομή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Με βάση στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που αναφέρονται στο πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 56,8% των τοκετών στη χώρα μας γίνεται με καισαρική τομή, ποσοστό που είναι παρόμοιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (58,7% των τοκετών που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές είναι καισαρικές και αντίστοιχα το 53,8% όσων γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία). Αυτό συνιστά για την Ελλάδα, αυξημένη συχνότητα καισαρικών τομών πολύ πάνω από τα αποδεκτά ποσοστά: Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το 15%. Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές, στο σύνολο των τοκετών.
Η Ελλάδα, υπερβαίνει στο διπλάσιο και την διπλάσια υπέρβαση των χωρών της ΕΕ, εκτινάσσοντας περίπου στο 60% το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των γεννήσεων.
Διαβάστε επίσης
5 αλήθειες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά την καισαρική
Τι συμβαίνει σε περίπτωση επείγουσας καισαρικής;